Az emberek kétharmada szerint nem fog segíteni a kötelező akciózás

Az emberek kétharmada szerint nem fog segíteni a kötelező akciózás

A 2023. június 1-jétől életbe lépő kötelező akciózásban szereplő termék ártáblája a budapesti Corvin Bevásárlóközpontban lévő CBA üzletben 2023. június 1-jén (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tudja csökkenteni az inflációt a boltok akcióra kényszerítése: így gondolja az emberek 71 százaléka – derül ki a Publicus Research a Népszava számára május 29. és június 2. között készített, reprezentatív felméréséből.

A Fidesz-KDNP szavazóit megosztja a kérdés: 45 százalékuk szerint a kötelező akciók letörik a drágulást, 43 százalékuk szerint nem. Az ellenzéki és a bizonytalan szavazók kritikusabbak: 91, illetve 79 százalékuk az előírástól nem vár változást az árakban. Az emberek 91 százaléka hallott a szabályról, a többség – 60 százalék – azonban úgy gondolja, hogy ez nem fog érdemi segítséget nyújtani az embereknek. E téren is az ellenzéki és a bizonytalan szavazók a kritikusabbak (81, illetve 67 százalékuk szerint nem fog segíteni), míg a kormányhívek inkább hisznek benne (59 százalékuk szerint segítséget jelent a kötelező akció).

A Publicus adatfelvételekor minden harmadik vásárló – még a kormánypártiak is – rendszeresen találkozott áruhiánnyal a hatósági áras termékeknél, másik bő harmadukkal pedig előfordult ilyesmi. Az áruhiányt észlelők kétharmada cukrot nem talált, bő fele árstopos tejet, 42-42 százaléka lisztet és étolajat, negyedük csirkemellet, 16 százalékuk sertéscombot. A válaszok alapján úgy tűnik: a boltok ellátottsága leginkább krumpliból, tojásból és csirkefarhátból jó, legalábbis ezeket 7, 9 és 11 százalékban említették csupán a hiánycikkes kategóriában a vásárlók – tették hozzá.