Százmilliárdokat ad az unió a magyar kormánynak a koronavírus elleni harchoz

Százmilliárdokat ad az unió a magyar kormánynak a koronavírus elleni harchoz

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Soha nem látott változtatásra szánta el magát az Európai Bizottság, a pályázati rendszer mellőzésével közvetlen pénzt juttat a tagországokhoz nagyon rövid időn bellül, hogy sikerrel vegyék fel a harcot a koronavírus-járvány ellen. 

A néhány nappal ezelőtt bejelentett 25 milliárd eurós csomagot újabb 37 milliárd dollárral fejelik meg. Az Európai Bizottság honlapján megjelent tájékoztató szerint az összeget a tagállami kormányok döntése szerint fel lehet használni az egészségügyi fejlesztések és eszközbeszerzések finanszírozására, a kis és nagyvállalatok veszteségeinek mérséklésére például bértámogatások, a társasági és hozzáadottérték-adó befizetésének, illetve a társadalombiztosítási járulékok felfüggesztése által.

Ezenkívül a tagállamok pénzügyi támogatást nyújthatnak közvetlenül a fogyasztóknak, például a törölt szolgáltatásokért vagy jegyekért, amelyeket az érintett szolgáltatók nem térítenek meg. De az EU állami támogatási szabályai lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy segítsék a vállalatokat a likviditási hiányok kezelésében és azonnali segélyt nyújtsanak azon ágazatok számára – például légi közlekedés és idegenforgalom –, amelyek a legnagyobb veszteségeket szenvedik el a mostani helyzetben.

Hogy ebből az összegből mekkora jut Magyarországnak, azt ma még nem tudni, de előzetes várakozások szerint százmilliárdokra rúg majd az összeg, amely várhatóan két-három hét alatt jut el a tagállamokhoz. Különösen jelentős ez az összeg, ha összehasonlítjuk a kormány által a bajok elhárítására szánt nyolcmilliárd forinttal.

Az intézkedéscsomag részletes elemzése a Portfólión olvasható.