Szijjártó: Magyarország másfél évvel a világgazdasági folyamatok előtt jár

Szijjártó: Magyarország másfél évvel a világgazdasági folyamatok előtt jár

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország a hatékony válaszintézkedéseknek köszönhetően mintegy másfél évvel a világgazdasági folyamatok előtt jár a koronavírus-válságot követő helyreállítás tekintetében – jelentette ki a tárca szerint Szijjártó Péter. 

A közlemény szerint a General Electric (GE) beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a külügyminiszter azt mondta, hogy az amerikai ipari konglomerátum tízmilliárd forintos beruházással az év végéig száz új munkahelyet létesít Veresegyházon, ahol ipari gázturbinák alkatrészeinek előállítása és felújítása zajlik.

Mint mondta, a szakértők szerint a világgazdaság 2022 végére fogja elérni a járvány előtti teljesítményét, azonban Magyarországon ez már az idei első félév végére megvalósult. Ennek oka egyrészt az, hogy miközben globálisan 114 millióan váltak munkanélkülivé, Magyarországon többen dolgoznak, mint a rendszerváltás óta bármikor, hiszen a válság alatt is folyamatosan bővítették kapacitásaikat az itteni vállalatok. Másrészt az oltási kampánnyal sikerült körülbelül két hónap előnyre szert tenni a többi európai uniós országgal szemben.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a járvány idején 22 amerikai vállalat hajtott végre beruházásokat Magyarországon mintegy 42 milliárd forint értékben, amihez a kormány 16 milliárd forinttal járult hozzá, így megvédve több mint 14 ezer munkahelyet. – Abban, hogy a magyar gazdaság az EU leggyorsabban növekvő gazdasága lehetett, az amerikai cégeknek is jelentős szerepe van – fogalmazott. Magyarországon 1200 amerikai vállalat mintegy 106 ezer embernek ad munkát. A visszajelzések alapján pedig ezek a cégek értékelik a „józan észre alapított gazdaságpolitikai döntéseket” és Európa legalacsonyabb adóit.

Felidézte, hogy előző napi párizsi tárgyalásain közel jutottak a kompromisszumhoz a globális társaságiadó-minimumról oly módon, hogy az ne veszélyeztesse a magyarországi beruházásokat és munkahelyeket.

A miniszter szavai szerint jórészt a GE-nek köszönhető, hogy Magyarország tavaly a világ 22. legnagyobb gázturbina-exportőre volt. 2021 első hét hónapjában a kivitel értéke 260 millió dollár volt, így év végére minden bizonnyal rekordot fog dönteni az ágazat teljesítménye. Kiemelte azt is, hogy Magyarország elkötelezett a klímaváltozás elleni küzdelem mellett, de ehhez szükség van a nukleáris energiára is, amit a világnak fel kell ismernie.

A GE öt gyárral és három kutatás-fejlesztési központtal rendelkezik Magyarországon, összesen nagyjából négyezer embernek adva munkát.

(MTI)