Ismerd meg a szőrtelenítés történetét! (x)

Ismerd meg a szőrtelenítés történetét! (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szőrtelenítés évezredek óta részét képezi egyes kultúráknak. A régmúlt időkben más eszközökkel próbálták meg eltávolítani a felesleges szőrszálakat, mint napjainkban. Az aktuális szépségideál határozta meg azt, hogy mennyi szőr marad az egyes testrészeken.

A történelem során számtalan módon próbáltak megszabadulni a szőrtől kulturális, vallási vagy higiéniai okok miatt. A trendek és divatirányzatok szintén hozzájárultak ahhoz, hogy egyes időszakokban intenzívebb és elterjedtebb legyen a szőr eltávolítására való igény.

Az idő múlásával a szőrtelenítés technikája is változott. A modern technológiával végzett lézeres szőrtelenítés, melyet az Aesthetica Orvosi Központban is alkalmaznak, gyorsan és hatékonyan oldja meg akár véglegesen a problémánkat. Cikkünkben részletesebben is utánajárunk annak, hogy a régmúltban milyen módon végezték a szőrtelenítést, és megtudhatod azt is, hogy miért érdemes a lézeres beavatkozást választanod.

Évezredes technikák

Az ókorban sokat foglalkoztak az emberek a megjelenésükkel. Az egyiptomi kultúrában nagy hangsúlyt fektettek a bőr ápolására, a selymes tapintáshoz pedig elengedhetetlen a szőrtelen felület. Akár a kígyóvér alkalmazásától sem riadtak vissza.

A görögök és a rómaiak szintén sokra tartották a szép bőr látványát. A sportversenyek alkalmával a duzzadó izmok szebben mutattak szőr nélkül. De a nők körében is elterjedt volt a szőr eltávolítása. A higiénia és az esztétikum volt elsősorban az oka annak, hogy érdes bőrökkel addig dörzsölték testrészeiket, míg el nem kopott a szőr.

De egyéb technikákkal is találkozhattunk az ókorban. A napjainkban már veszélyesnek tartott kátrány, arzén-triszulfát szintén azon anyagok közé tartoztak, amelyeket ebben az időben szőrtelenítéshez alkalmaztak.

A sötét középkor és azután

Nehéz elképzelni, hogy az ókori normák után a sötét középkorban mennyire nem foglalkoztak a higiéniával. Leginkább a szigorú vallási tanítások miatt szorulhatott háttérbe a szőrtelenítés ezekben az időkben. Aki mégis arra vetemedett, hogy eltávolítsa a nemkívánatos szálakat, jobb híján törött tojáshéj-darabokkal végezte a fájdalmas műveletet.

Miután a világ változott, így változtak a szőrtelenítés trendjei is, a fürdési kultúra. Egy nagy ugrással jutunk el az 1900-as évek elejére, amikor a borotvával egyszerűbbé vált a szőr eltávolítása, és a lányok szoknyája is rövidebb lett, megmutatva selymes vádlijukat.

Napjaink szőrtelenítése

Bár manapság ismét dívik a természetes külső, mégis a legtöbben borotvával, gyantával, esetleg villanófényes technikával próbálják meg eltüntetni a szőrszálakat. A végleges megoldást mégis a csúcstechnológiás lézeres szőrtelenítéssel érhetjük el. Használata biztonságos, és elvégzése után többé már nem kell foglalkoznunk a szőr okozta kellemetlenségekkel. A bőrfelszín sérülése nélkül, egyenesen a szőrtüszőkben fejti ki hatását a lézerfény.