60 milliárd forintot tolnak az elektromos autók elterjedésének támogatásába

60 milliárd forintot tolnak az elektromos autók elterjedésének támogatásába

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott csoportképen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, b5) és Meng Fanli, a Sencsen Városi Pártbizottság titkára (b6) a találkozójukon a dél-kínai Sencsenben 2023. október 19-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány novemberben 60 milliárd forintos programot indít az elektromos autók elterjedésének támogatására. Ebből egyrészt a töltőhálózatot fejlesztik, másrészt kedvezményt nyújtanak elektromos járművek vásárlására – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kínai Sencsenben. A program keretében 30 milliárd forintból építenek 170 új, nagy kapacitású elektromos töltőállomást az elkövetkező 2-2,5 évben Magyarországon, a legforgalmasabb utak mentén. A másik 30 milliárdból cégeknek, például egyéni vállalkozásoknak, taxisoknak, autómegosztással foglalkozó társaságoknak teszik lehetővé, hogy támogatással vásárolhassanak elektromos járműveket.

Szijjártó „forradalmi átalakulásról” beszélt az európai és globális gazdaság gerincét képező autóiparban, aminek – mint mondta – hatalmas jelentősége van a környezetvédelem szempontjából is. „Ha komolyan vesszük a klímaváltozás elleni küzdelmet, akkor tudnunk kell, hogy mindez lehetetlen az elektromos autózás nélkül” – fogalmazott a külügyminiszter. Azt pedig külön kiemelte, hogy Magyarország vezető szerepet játszik a szektor elektromos átállásában.

Alig másfél hete adott ki állásfoglalást az MTA Fenntartható Fejlődés Bizottsága, amelyben megállapították, hogy társadalmi egyeztetés és tájékoztatás nélkül építi ki Magyarországon a kormány az akkumulátoripart. Nyolc pontba szedték a magyar akkugyártással kapcsolatos legfontosabb megválaszolandó kérdéseket, felvetik például, hogy szükséges lenne nyilvánosságra hozni azokat a számításokat, amelyek alapján a kormány hosszú távon és fenntarthatóan jelentős társadalmi hasznot remél a beruházásoktól. Boda Zsolt, az MTA-s bizottság tagja akkor az RTL Híradónak úgy fogalmazott: aggódunk, amiatt is, hogy vajon a hatósági rendszer alkalmas lesz-e erre az új kihívásra, ennyi gyárra, és a gyárak által az akkumulátoripar által jelentett sajátos környezeti kockázatoknak a kezelésére. Felhívta a figyelmet, hogy a működő cégekkel kapcsolatban már eddigi is számos probléma merült fel, a gödi Samsung-gyárat például több tucatszor megbírságolták a környezetben okozott károk miatt, majd nemrég kiderült az is, hogy az engedélyeivel sincs minden rendben.

A kormány az MTA állásfoglalásával kapcsolatban úgy reagált: aki az akkumulátorgyárak ellen küzd, az a környezetvédelem ellen küzd.