Erre kell figyelnünk az életbiztosítás megkötése előtt (x)

Erre kell figyelnünk az életbiztosítás megkötése előtt (x)

Számos szempontot kell mérlegelnünk egy életbiztosítás megkötése előtt. Ez egy olyan felelősségteljes lépés, mellyel többféle helyzetben is biztonságban tudhatjuk magunkat és a szeretteinket. De mire kell figyelnünk a megkötése előtt? Erről lesz szó ebben a cikkben.

Mi is az az életbiztosítás?

Az expresszkolcson.hu-nál elérhető életbiztosítás biztonságot jelent baleset, tartós betegség, rokkantság vagy műtét esetén. Anyagi támogatást nyújt haláleset után, de az öngondoskodásban vagy a befektetésben is segíthet.

Havi néhány ezer forintból is tudunk már életbiztosítást kötni. A szerződésben foglaltakon túl különböző kiegészítő szolgáltatásokat is igénybe tudunk venni. Ezek kötődhetnek egy bizonyos életkor eléréséhez, keresőképtelenséghez vagy bizonyos betegségekhez is.

Mi után fizet a kockázati életbiztosítás?

Egy klasszikus kockázati életbiztosítás a következő káresemények után fizet: haláleset, egészségkárosodásból származó rokkantság, baleseti rokkantság, kórházi napidíj, balesetből fakadó csonttörés, égés, műtét vagy halál.

A kockázati életbiztosítás nem fizet a lejáratkor. Ezzel szemben a befektetési típusú esetén a lejáratkor akár egy nagyobb összeghez is juthatunk.

Nem mindegy, mikor kötünk életbiztosítást

Egy életbiztosítás megkötése előtt a biztosító egészségi állapotfelmérést végez, melynek végeredménye fogja meghatározni a biztosítási díj mértékét. Épp ezért nem érdemes sokáig várni vele, mert minél fiatalabban, minél egészségesebben kötjük meg, annál olcsóbb lesz. Sőt, ha sokáig várunk, akár el is utasíthatják a szerződéskötési igényünket.

Ha valakiről gondoskodnunk kell, ha családot alapítunk, akkor mindenképp érdemes ezzel foglalkozni, és megkötni a szerződésünket. Ha a gyermekeink anyagi biztonsága lebeg a szemünk előtt, akkor a biztosítási időtartamot a nagykorúságuk utánra érdemes beállítani.

A védelem mértékének meghatározása

Ha túl nagy lesz a védelem, az jelentős költséget jelent számunkra, ha túl kicsi, akkor meg minimális lesz a támogatás baj esetén. Ha ki szeretnénk számolni, hogy mekkora összeg jelent segítséget gond esetén, akkor kb. 3 évi nettó átlagjövedelmünket érdemes alapul venni. Legalább ekkora összegre szükség lesz, hogy valódi segítséget nyújtson. De ha az anyagi lehetőségeink engedik, akkor ennél nagyobb összeget is meghatározhatunk.

Hitel esetén szükségünk lesz egy hitelfedezeti életbiztosításra is

Akár évtizedeken keresztül is fizethetünk például egy jelzáloghitelt, mely hosszú távon jelent jelentős kiadást a számunkra. Gond esetén a hitelfedezeti életbiztosítás törleszti a fennmaradó tőkét, ezáltal szeretteink mentesülnek a további törlesztések alól.

Mint látható, számos opció van egy életbiztosítás megkötésekor. Már azzal, hogy megkötjük, egy felelősségteljes döntést hozunk. De a fentieket figyelembe véve maximálisan magunkra és élethelyzetünkre is szabhatjuk, ami saját magunk és családunk biztonságát szolgálja.

Címkék: életbiztosítás