Magas, de a magyarnál alacsonyabb az infláció az eurózónában

Magas, de a magyarnál alacsonyabb az infláció az eurózónában

Euró érmék és bankjegyek. Fotó: Wikipédia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az euróövezet éves inflációs rátája júniusban új rekordra, 8,6 százalékra emelkedett a májusi 8,1 százalékról – áll az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentésében. Az EU egészében 9,6 százalékra nőtt az infláció a májusi 8,8 százalékról.

Az euróövezetben az árak növekedési üteme felgyorsult az energia (42 százalék, szemben a májusi 39,1 százalékkal); az élelmiszerek, alkohol és dohány (8,9 százalék, szemben a májusi 7,5 százalékkal); a nem energetikai ipari termékek (4,3 százalék, szemben a májusi 4,2 százalékkal) esetében. A szolgáltatások terén viszont enyhén mérséklődött az áremelkedés mértéke 3,4 százalékra a májusi 3,5 százalékról.

Az energiaárak nélkül számított infláció szintén emelkedett, 4,6 százalékról 4,9 százalékra, de a maginfláció, amely nem tartalmazza az energia, az élelmiszerek, az élvezeti cikkek árát, 3,8 százalékról 3,7 százalékra csökkent.

Az előző hónaphoz képest a fogyasztói árak 0,8 százalékkal emelkedtek, ugyanannyival, mint májusban. A legkisebb éves infláció Máltán volt 6,1 százalékkal, továbbá Franciaországban 6,5 százalékkal és Finnországban 8,1 százalékkal. A legmagasabb rátát Észtországba mérték 22 százalékkal, továbbá Litvániában 20,5 százalékkal és Lettországban 19,2 százalékkal.

Az EU tagországai közül kettőben csökkent, 25-ben emelkedett az infláció júniusban.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon – szintén az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) alapján – a júniusi éves infláció 12,6 százalék volt a májusi 10,8 százalék után, a havi szintű infláció pedig 2 százalék.

(MTI)

Címkék: infláció, eurózóna