Amit Putyin és a Hamász valójában elértek

Amit Putyin és a Hamász valójában elértek

A Hamász megtámadta Izraelt (Fotó: AFP via Europress / Ahmad Gharabli)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin felsorakoztatta a nyugati világot a nem éppen tökéletes ukrán állam mellett, ahogy elérte a NATO további terjeszkedését is. Ha komolyan vesszük az állítást, miszerint az orosz elnök veszélyeztetve érezte országát az észak-atlanti szövetségi rendszer miatt, hát elmondhatjuk, hogy az invázióval még lábon is lőtte magát. Nem tudhatjuk persze, milyen kimenetele lesz a háborúnak, de még ha Oroszország meg is szerezné a feldúlt területeket, győzelmet akkor sem igen hirdethetne. Ahogy már korábban többször is megírtuk: kevesen ártottak annyit az utóbbi évtizedekben az orosz népnek, mint a jelenlegi elnök.

A Hamász terrorszervezet eközben brutális támadásával hosszú időre ellehetetlenítette a palesztinok ügyét, egyben ártatlan palesztinok sokaságát ítélte halálra. Akiben eddig a nyugati világon belül kétség támadt az izraeli keményvonalas politikával szemben, most egyértelműen felsorakozik a megtámadott ország mellett. Akkor is így van ez, ha ismerjük az adatokat, 2008 és 2020 között hány ártatlan palesztin életébe került az állandósult konfliktus. Hiába, most csak egyes szélsőbaloldali aktivisták, illetve a helyzet súlyát nem kellőképp átlátó nyugati arabok kritizálják tovább Izraelt.

Megigazulhat még a palesztinokkal kapcsolatos évtizedes politika is? Bármi megtörténhet. Nem véletlen, hogy többen már azt is pedzegetik, ez még a Hamász érdeke sem lehet, más közeli államokat keresnek a háttérben. Amihez érdemes hozzátenni, hogy nem feltétlenül érdemes racionális alapon közelíteni terroristákhoz. Nem zseniális taktikusokról, hanem az erőszakra és megfélemlítésre alapozó fanatikusokról van szó. Akiket segíthetnek persze a háttérben cinikus nagyhatalmak, de az ártatlan palesztinok jövője szempontjából sajnos ez másodlagos. Ahogy a lemészárolt izraeliek tragédiáján sem változtat, ki pénzeli a háttérből a támadókat. 

A brutális vérontáshoz, terrorhoz folyamodók elsőként mindig a saját ügyüket mészárolják le. Amivel persze a világot is rosszabb hellyé teszik, a kívülállók józan mérlegelését is ellehetetlenítik. Az elsődlegessé ilyenkor széles tömegek számára az válik: az értelmetlen vérontást hasonló kegyetlenséggel torolják meg. A háborút kirobbantó terroristák és a putyini rezsim viszont már rég a múlté lesznek, amikor még mindig szenvedni fognak ártatlanok a mostani harcok következtében.