A Kreml szerint Putyin napokkal a lázadás után találkozott Prigozsinnal

A Kreml szerint Putyin napokkal a lázadás után találkozott Prigozsinnal

Videófelvételről készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Katonai konfrontációvá fajult a Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el (Fotó: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepő hír érkezett Moszkvából: Vlagyimir Putyin elnök június 29-én háromórás megbeszélést folytatott Jevgenyij Prigozsinnal és a Wagner katonai magáncég több tisztjével. Alig mindössze öt nappal azután, hogy a csoport lázadást robbantott ki, lelőtt több orosz katonai helikopter és egy repülőgépet, és Moszkva fele indult – írta a New York Times.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint Putyin 35 embert hívott meg a június 29-i háromórás találkozóra, köztük a Wagner-csoport legfelsőbb parancsnokait és a csoport vezetőjét, Jevgenyij Prigozsint. Peszkov a találkozó részleteit „ismeretlennek” minősítette, ami további kérdéseket vetett fel Wagner jövőjével kapcsolatban.

– Az egyetlen dolog, amit elmondhatunk, hogy az elnök elmondta véleményét a vállalat tevékenységéről mind az ukrajnai háború, mind a felkelés idején – mondta Peszkov a New York Times információi szerint. A Wagner vezetői megosztották Putyinnal az eseményekről szóló verziójukat – mondta Peszkov –, és hűséget fogadtak az orosz elnöknek.