„Köszönjük Alekszej!”

„Köszönjük Alekszej!”

Alekszej Navalnij koporsóját viszik ki a templomból a gyászszertartás után 2024. március 1-jén (Fotó: AFP via Europress/ Alexander Nemenov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igen jelentős rendőri készültség mellett kezdődött meg Alekszej Navalnij nyilvános temetése pénteken kora délután Moszkvában. A CNN beszámolója szerint még a templom közelében lévő épületek tetejére is rendőröket állítottak, míg a környéken számos helyen kordonokat és fémdetektorokat helyeztek ki.

A két héttel ezelőtt elhunyt ellenzéki aktivista gyászszertartása az „Oltsd el a fájdalmamat” templomban zajlott le, majd harangszóra vitték ki Alekszej Navalnij koporsóját. A tömeg eközben Navalnij nevét skandálta, köszönetet mondtak neki, rózsákat és szegfűket dobáltak az útra. Egyes beszámoló szerint a „Hóhérok!” kiáltás is elhangzott. A halottaskocsi az alig több mint egy mérföldre lévő Boriszovszkoje temetőbe fél kettő körül érkezett meg. Koporsóját Frank Sinatra „My Way” című dalának hangjaira engedték a földbe.

A CNN az OVD-Info nevet viselő emberi jogi csoportot idézte, akik szerint egy embert letartóztattak a temetésen. A szervezet jelentése szerint további 22 embert is őrizetbe vettek a hatóságok, amikor éppen indultak volna a szertartásra. A BBC szerint két embert vettek őrizetbe a temetésen, köztük egy orosz ellenzéki politikust.

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Özvegye, Julija Navalnaja szerint férje gyilkosság áldozata lett, ami megmutatta, hogy Putyin elnök bármire képes, tárgyalni nem lehet vele. Navalnaja viszont nem vett részt a temetésen. Feltételezések szerint jelenleg külföldön tartózkodik, de pontos holléte ismeretlen.