Orvosi kamara: ha nem akarunk karácsonyra rengeteg halottat, akkor szigorítani kell

Orvosi kamara: ha nem akarunk karácsonyra rengeteg halottat, akkor szigorítani kell

Védőfelszerelést viselő orvos egy beteget vizsgál a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tombol a koronavírus-járvány a Magyar Orvosi Kamara friss közleménye szerint. A szakmai szervezet felhívta a figyelmet: meredeken emelkednek a számok, és „ha a magyar társadalom nem akar karácsonyra rengeteg halottat”, akkor szigorításokra van szükség. Leszögezték: hosszú távon az oltás a legfontosabb. De mivel az oltás védelme hetekkel később jelentkezik, szerintük más védekezési eszközökhöz kell folyamodni. 

Emelkedni fognak a koronavírus miatti halálozási számok, az egészségügy pedig egyre nehezebben boldogul a rá nehezedő terheléssel – figyelmeztet a Magyar Orvosi Kamara. Szerda reggel 178 halottat jelentettek az elmúlt 24 órából, de a szakmai szervezet szerint a szám az elkövetkezőkben ennél magasabb lehet.

Felhívták a figyelmet: az 564 lélegeztetésre szoruló beteg számából lehet arra következtetni, hogy hányan lehetnek súlyos, intenzív ellátásra szorulók. A kamara becslése szerint „ha lenne számukra hely”, akkor másfélszer-kétszer annyi lenne az intenzív ellátásra szorulók száma, mint ahányan lélegeztetőgépen vannak. 

– A diagnosztizált új fertőzöttek több, mint egytizede kórházi felvételre szorul – azaz sokkal több fertőzött lehet, de napi többszáz betegfelvétel, a már ápolt betegek számának 10 százalékos napi növekedése is hatalmas szám, óriási terhet ró a mentőszolgálatra és a felvevő kórházakra. Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe a sürgősségi osztályok, újabb és újabb osztályokat alakítanak át és nyitnak meg a COVID ellátáshoz, ide szemészeket, urológusokat, sebészeket és ezen osztályok nővéreit átvezényelve. Az intenzív osztályok – noha itt is újra újabb és újabb részelegeket nyitnak – telítődnek. És ez nem meglepetés: láttuk a környező országokban az esetszámok drámai növekedését, de itthon a jól induló, ám lelassuló oltáskampányon kívül nem történt érdemi megelőző intézkedés. Az intenzív osztályok pedig egy ponton túl racionálisan nem bővíthetőek tovább. Hiába van elég gép, ha a személyzet egyre fogyott az előző járvány óta. Megbetegedtek és meghaltak, kiégtek és kilépnek. Megfelelő számú szakszemélyzet nélkül pedig nincs valódi intenzív terápia – írja a kamara.

A MOK szerint nem elegendő számú szakembert irányzott elő a miniszteri rendelet az intenzív ellátáshoz. 20 intenzív ágyra egy közelebbről meg nem határozott szakorvost, egy orvost és 5 nővért ír elő minimumfeltételként. A kamara kifogásolta, hogy az utasítás a nővérektől elvárt tudást sem részletezi, „emellett szemérmesen hallgat a szükséges gyógytornászokról, fizioterapeutákról, a sokszor túlsúlyos betegek mozgatásához, forgatásához szükséges további személyzetről”. A legnagyobb baj a kamara szerint mégis az, hogy az előző hullámban több helyen ezt az arányt sem tudták tartani, s most is egyre inkább ez a veszély fenyeget. – A végeredmény akkor is a lélegeztetett betegek nemzetközi összehasonlításban is igen nagy arányú halálozása volt – most sem lesz ez másként. A szakma véleménye szerint pedig a magas halálozás nem a gépek, nem az orvosok, hanem a nővérek, szakdolgozók hiányával magyarázható – teszik hozzá a közleményben. 

Kiemelték: Magyarországon az ügyeleti díjakat mindmáig nem rendezték, így a túlhajszolt személyzet éjjel és hétvégén, ünnepnapokon a normál óradíjánál is kevesebbért küzd a rájuk bízott életekért. A szakdolgozói béremelés szerintük messze elmaradt mind az elvégzett munka társadalmi jelentőségétől, mind az orvosokétól.

A kamara kifogásolta azt is, hogy az egész küzdelemből szinte semmi nem hallatszik ki az egészségügy falain kívülre, ennek megfelelően az emberek nem is nagyon vesznek tudomást a járványról. – A napokban még maszk nélkül jártak meccsekre, koncertekre, pártgyűlésekre, töretlenül és minden korlátozás nélkül látogathatóak az éttermek és szórakozóhelyek. Mindennek a súlyát nem ők, hanem az egészségügyben dolgozók érzik az egyre nagyobb fizikai és lelki terhelés miatt – írták.

A kamara azt kéri, hogy rendezzék az ügyeleti díjazást, emeljék meg érdemben a szakdolgozói béreket, kezdjék meg az egészségügy problémáinak érdemi kezelését és a betegszám-növekedés lelassítása érdekében intézkedéseket is javasolnak:
• legyen kötelező a maszk minden zárt közösségi térben (bevásárlóközpontok, boltok, mozik, színházak, stb.)
• szüntessék be a tömegrendezvényeket, ne csak a szakmai orvoskongresszusokat
• kössék tartalommal megtöltött védettségi igazolványhoz (megfelelő számú oltás felvétele hat hónapon belül) vagy friss negatív PCR teszthez a belépést a nem létfontosságú helyekre (szórakozóhelyek, éttermek, színházak, mozik)
• támogassák a távmunkát, home-office-t
• egyénileg távolságtartás, kézmosás.