Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A magyar honvédségnek egyelőre semmilyen lépést nem kell tennie

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A magyar honvédségnek egyelőre semmilyen lépést nem kell tennie

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b) és Vantal Zsolt ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka az Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens zárógyakorlatán tartott csobánkai sajtótájékoztatón 2022. július 13-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon sok a bizonytalanság, nem tudni, hogy mi történt és a magyar kormány is várja a lengyel kollégáik tájékoztatását – ezt mondta kedden este a közmédiában Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki részt vett az Orbán Viktor által összehívott Védelmi Tanács ülésén.

Mint lapunk is folyamatosan beszámolt róla, a lengyel médiában az esti órákban jelent meg a hír elsőként arról, hogy két tévesen célzott orosz rakéta csapódott be a NATO-tag Lengyelországban az ukrán határtól néhány kilométerre és két ember meghalt. Később a hírt elsőként közlő Mariusz Gierszewski, a lengyel ZET rádió riportere frissítette Twitter-bejegyzését arra, hogy valószínűleg egy ukránok által lelőtt rakéta maradványai csapódtak be. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az ukrán-lengyel államhatár közelében lévő célpontokra orosz rakéták nem mértek csapást, az erről szóló hírek provokációnak tekinthetők.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf egyelőre annyit tudott elmondani, hogy beszélt a NATO-főtitkárral és több ország védelmi miniszterével, mindenki nyugalomra inti a saját állampolgárait. Meg kell ugyanis várni, hogy a lengyel illetékesek milyen információkkal állnak elő.

A miniszter azt is kiemelte, hogy a Magyar Honvédség kész Magyarország védelmére, de egyelőre semmilyen lépést nem kell tenniük. Folyamatosan figyelemmel kísérik az eseményeket és kapcsolatban vannak nemzetközi és katonai szinten a teljes európai- és NATO-rendszerrel.

Az orosz bombázásról és annak fejleményeiről folyamatosan követheti beszámolónkat ITT!