Ungár Péter: Orbán Viktor prognózisai nem állták ki a valóság próbáját

Ungár Péter: Orbán Viktor prognózisai nem állták ki a valóság próbáját

Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő. Forrás: a képviselő közösségi oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ungár Péter, az LMP politikusa szerint Orbán Viktor azért megy szembe az Európai Unió szankciós politikájával, mert akkor el kellene ismernie, hogy 12 éves kormányzása energiapolitikája teljesen elhibázott volt. Úgy véli, a miniszterelnök nemhogy a jövőbe nem lát, hanem kizárólag a múltat figyeli.

Az országgyűlési képviselő a közösségi oldalán megjelent eszmefuttatásával a magyar kormányfő reggeli rádióinterjújára reagált. Ebben Orbán Viktor ugyanis kifejtette, hogy a szankciós politika lényegében „állásfoglalás egyik vagy másik háborús fél mellett”, ezért az egy lépés a háború felé.

Ungár Péter úgy látja, hogy az Európai Uniónak mint világhatalomnak szüksége van álláspontra akkor, ha közvetlen szomszédjában lerohannak egy független államot. Ha az unió csendben maradna, azzal valójában célkeresztet rakna saját magára, mert az az jelentené, hogy „gyenge, sebezhető és néhány köbméter gázzal zsarolható az a hatalom” – fejtette ki. Ungár szerint ez a valódi hosszútávú gondolkodás, amivel Orbán Viktor nem akar szembefordulni, mert az a kormánya energiapolitikája hibáinak beismerése lenne.

Ebből következően szerinte a kormány stratégiája nem rafinált hintapolitika, hanem a „két pad között a földre esés”. Része vagyunk a nyugati stratégiának, sőt, nekünk fáj a legjobban, de közben tönkreteszünk minden szövetségünket az Unión belül – fogalmazott.

Szerinte a magyar kormányfő nem jövőbelátó: nem látta a háborút, tévedett Oroszországot, tévedett az Európai Uniót, tévedett a V4-et és tévedett az Egyesült Államokat illetően. Azt is írta, hogy mindenki máshogy viselkedik, más döntéseket hoz, mint arra a miniszterelnök számított. – Igazi fordított Kasszandra lett Orbán Viktorból, aki nagy hanggal és még nagyobb magabiztossággal adja elő az újabb és újabb prognózisait, és a legkevésbé sem zavarja, hogy egyik sem állja ki a valóság próbáját. Remek karriert lehet így befutni a médiában, esetleg egy podcastet vagy blogot felfuttatni, de sikeres külpolitikához kevés – tette hozzá.