Végleg lezárult a Modern Városok Program, Lázár János dönt a megállapodásokról

Végleg lezárult a Modern Városok Program, Lázár János dönt a megállapodásokról

Lázár János (Forrás: Lázár János/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háborús veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány a csütörtök esti Magyar Közlönyben egy határozattal lezárta a Modern Városok Programot – szúrta ki a Portfolió. A vidéki nagyvárosokkal kötött megállapodásokat a kormány felülvizsgálja és módosítja. A felülvizsgálatot Lázár Jánosra bízták. 

A Modern Városok Programot a kormány 2015-ben azzal a céllal indította el, hogy megerősítse Magyarországot, hiszen erős ország nem létezik erős vidék nélkül – áll a határozatban. A program legfontosabb feladata az volt, hogy a vidék gazdasági és szellemi központjainak – megyei jogú városainak – fejlődését ösztönözze és támogassa; e döntéssel a kormány olyan fejlesztések támogatójává vált, amelyek önerőből nem valósulhattak volna meg – teszik hozzá. A programban 23 megyei jogú város vett részt, a 2015 óta eltelt mintegy 8 költségvetési évben több mint 2353 milliárd forint fejlesztési forrást fizette ki. 

– 2022 óta ugyanakkor gyökeresen megváltozott a gazdasági és politikai környezet, minderre tekintettel most nemcsak lehetséges, de szükséges is mérleget vonni, illetve jelen formájában lezárni a programot – szögezik le. A kormány Lázár János építési és közlekedési minisztert bízta meg, hogy a program keretében megkötött megállapodásokat vizsgálja felül, tekintse át az együttműködési megállapodások végrehajtásának helyzetét, majd az áttekintés alapján osztályozza a megállapodásokban nevesített egyes projekteket. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet részletesen felsorolja a különböző fejlesztési terveket: miket vonnak vissza, miket vizsgálnak felül, illetve hogy miket fejeznek végül be.

A felsorolás szerint későbbre csúszhat például a békéscsabai multifunkcionális sportcsarnok megépítése, melyet továbbra is támogat a kormány, de a jelek szerint nem most. Felülvizsgálat alá kerül a debreceni tömegközlekedés és a hajdúsági megyeszékhely repülőterének fejlesztése, illetve az egri vár turisztikai fejlesztése.