Hat százalék alá esett az infláció Ukrajnában

Hat százalék alá esett az infláció Ukrajnában

Háborús műemlékvédelem. Homokzsákokkal védett szobor Kijev belvárosában 2023 májusában (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán statisztikai hivatal honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint az éves fogyasztói áremelkedés 5,3 százalékra, 2020 decembere óta a legalacsonyabb szintre mérséklődött októberben a szeptemberi 7,1 százalékról.

Októberben az áremelkedés például az élelmiszerek és alkoholmentes italok esetében 11 százalékra lassult a szeptemberi 11,6 százalékról, a szolgáltatások esetében 13,5 százalékról 12,4 százalékra, a lakhatás és közművek esetében 13,2 százalékról 13,1 százalékra mérséklődött. A lábbelik és ruházati termékek árcsökkenése gyorsult, a szeptemberi 3 százalékról októberben 4,2 százalékra. Havi szinten a fogyasztói árak 0,8 százalékkal emelkedtek októberben a szeptemberi 0,5 százalékos növekedést követően – írja az MTI.

Magyarországon szeptemberben 12,2 százalék volt az infláció, Gulyás Gergely Miniszterelnökséet vezető miniszter pedig pont ma mondta, hogy pénteken tíz százalék körüli októberi adatokról számolhat be majd szerinte a KSH. Hozzátette, hogy minden mai előrejelzés szerint a decemberi infláció mértéke 8 százalék alatt lesz.

 

Címkék: Ukrajna, infláció