Újabb kínai cég jön Magyarországra, elektromos autókhoz gyártanak majd alkatrészeket

Újabb kínai cég jön Magyarországra, elektromos autókhoz gyártanak majd alkatrészeket

Szijjártó Péter a jászfényszarui beruházás bejelentését (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elektromos autókhoz fog alkatrészeket gyártani az a kínai cég, amely Jászfényszarun építi fel új üzemét. A beruházást a kormány 7 milliárd forinttal támogatja.

Jászfényszarun hoz létre új üzemet a Zhejiang Shuanghuan Driveline kínai járműipari vállalat – jelentette be Szijjártó Péter. Egy 39 milliárdos beruházásról van szó, amelyet az állam 7 milliárd forinttal támogat. A tervek szerint felépül egy 24 ezer négyzetméteres gyártócsarnok, amelynek köszönhetően 450 munkahely jön létre. A cég elektromos autókhoz fog alkatrészeket, fogaskerekeket és tengelyeket gyártani a városban, ez már a jövő év első negyedében megkezdődik.

A külügyminiszter a bejelentéskor felidézte az európai uniós döntést, hogy a zöld átállás csak úgy lehetséges, ha a közlekedés káros anyag kibocsátását csökkentjük, így pedig az európai gazdaságot teljesen új irányba állította: az európai autóiparnak most teljes egészében meg kell újulnia. Ezzel egy rendkívül éles ipari és beruházási verseny indult meg Európában, hogy mely országok lesznek a forradalmi átállás bajnokai és vesztesei. Vagyis, hol jönnek létre a jövő autógyárai és annak beszállítói. 

Szijjártó Péter azt mondta, hogy a hazánkban jelenlévő három nagy német autógyár nyomán ma már a világ tíz legnagyobb akkugyártó vállalatából öt elkötelezte magát Magyarország mellett, Magyarország a keleti és nyugati beruházások európai találkozási pontjává vált. Szavai szerint a Zhejiang Shuanghuan Driveline piacvezető lesz Európában az elektromos autók motorjaihoz szükséges fogaskerekek és tengelyek gyártásában. – Tehát itt van egy újabb kínai beszállító, amely a nagy nyugati vállalatokat, a Teslát, a Volvót és a Scaniát fogja ellátni. Mindebből látszik, hogy mekkora butaságot beszélnek és mekkora károkat okozhatnak azok az európai politikusok, akik a kínai és az európai gazdaság szétválasztásának szükségességéről beszélnek – fogalmazott a miniszter, kiemelve, hogy nem a Kínával való együttműködés a veszélyes, hanem annak a hiánya. Egyúttal arra bíztatta a kínai vállalatvezetőket, hogy hozzanak még több beruházást Magyarországra.

Címkék: Szijjártó Péter