A magyarok pénze?

A  magyarok pénze?

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő, miután brüsszeli újságíróknak nyilatkozott az Európai Unió csúcstalálkozójának harmadik napján a Leopold parkban 2020. július 19-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyarok pénzéről csakis a magyarok dönthetnek, mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton az MTI-nek a brüsszeli csúcstalálkozó kapcsán. Nekem erről egy házibuli jutott eszembe. Biztos mindenki ismer olyan embert, aki a hasonló események alkalmával mindig a legolcsóbb bort adja be a közösbe, hogy aztán nekiessen a legdrágább italoknak. Általában ezek az emberek a leghangosabbak és a legkritikusabbak mindenki mással szemben, és miután megisznak és felzabálnak minden számukra értékeset, hangos dohogással távoznak a „tökunalmas” eseményről.

Ezt játssza Magyarország is egy ideje, és úgy tűnik, egyre több országnak szúr ez szemet. Kovács szerint Orbán Viktor miniszterelnök továbbra is szilárdan és következetesen képviseli azt az elvet, amellyel kiutazott a brüsszeli csúcstalálkozóra, vagyis, hogy semmiféle politikai előfeltételt nem lehet állítani a pénzek elosztásával és költésével szemben. Tehát mi továbbra is le akarjuk tarolni a partiasztalt, de közben azt is elvárjuk, hogy senki se szóljon bele, ha közben elfelejtünk viselkedni. 

Ha bárki azt mondaná, hogy túlzok, az nézze meg a számokat. 2018-ban (ez a legfrisebb adat, amire rábukkantam) Magyarország a második legtöbb pénzt kapta az EU-tól, magyarán jóval több euró érkezett Brüsszelből, mint amennyit oda befizettünk. A mérleg több mint 5 milliárd (csak a lengyelek előznek meg minket, ők 11,6 milliárdot kasszíroztak). Tíz ország volt nettó befizető (a legtöbbet, több mint 17 milliárdot a németek tettek be a közös kasszába), míg tizennyolc ország több pénzt hívott le a költségvetésből, mint amennyit beadott. 

2017-ben is a németek voltak az EU legnagyobb nettó befizetői (12.8 milliárddal fizettek be többet, mint amennyit kaptak), őket a britek követték nettó 7.43 milliárd hozzájárulással. További hét ország fizetett be többet, mint amennyit kapott: a két említett uniós tagországon túl a franciák, az olaszok, Hollandia, Ausztria, Finnország, a svédek, a dánok és az írek. A lista másik végén a lengyelek álltak akkor is (8 milliárd euróval több pénz érkezett hozzájuk, mint amennyit elutaltak Varsóból). Magyarország a negyedik legnagyobb nyertese volt az elosztásnak, a már említett lengyeleken túl Görögországot és Romániát követve. Ha az egy főre jutó uniós pénzeket nézzük, akkor is a lista kifizetési oldalán voltunk 2017-ben, hátulról az ötödik pozícióban (a luxemburgiak, a litvánok, az észtek és a görögök előznek meg az egy főre jutó uniós pénzek tekintetében).

Szóval a magyarok pénze valójában az uniós adófizetőké. Ha azt szeretnénk, hogy korrektül osszák el, talán oda kellene figyelni a véleményükre.