„Teljesen egyértelmű, hogy Orbán Viktor befolyásolni akarja a szlovákiai választásokat”

„Teljesen egyértelmű, hogy Orbán Viktor befolyásolni akarja a szlovákiai választásokat”

Szijjártó Péter és Orbán Viktor (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz hídfőt akar kiépíteni az oroszoknak az Európai Unióban, ehhez keres szövetségeseket. Teljesen egyértelmű, hogy Orbán Viktor befolyásolni akarja a szlovákiai választásokat. A rendszere a legkorruptabb rendszer Európában – ilyen kijelentések hangzottak el a liberális-libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) szlovák párt szerdai sajtótájékoztatóján, amin a párt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Menczer Tamás hétvégi nyilatkozataira reagált – derül ki a szlovákiai magyar Napunk cikkéből. 

A magyar külügy Tibor Gašpar volt szlovák országos rendőrfőkapitány, a Smer képviselőjelöltje pénteki letartóztatását úgy értékelte, hogy az a nemzeti érdekeket szem előtt tartó politikusokkal szembeni liberális hajtóvadászat része lenne.

Juraj Droba, az SaS külpolitikai szakértője szerint teljességgel nyilvánvaló, hogy a Fidesz és a Smer szorosan együttműködnek, amit Szijjártó és Fico korábbi közös sajtótájékoztatója is bizonyít. Abban nem lát kivetnivalót, hogy a magyar külügyminiszter találkozott a szlovák ellenzék vezetőjével, „a sajtótájékoztató azonban olyan valami, amit eddig nem láttunk”. Szijjártó Fico szóvivőjeként lépett fel, „és mivel sokéves szóvivői tapasztalata van, pontosan tudja, mit csinál” – fogalmazott Droba. A politikus szerint ez az ügy nem a magyar-szlovák kapcsolatokról, magyarokhoz vagy Magyarországhoz való viszonyról szól, hanem egy olyan dolog, amit sokat elmond Orbán Viktor rezsimjéről. Mit ígért a Smer a Fidesznek ezért a baráti segítségét? – tette fel a kérdést Droba. Az SaS keményen elítélte Menczer hétvégi nyilatkozatát, és Droba felszólította a szlovák külügyminisztériumot, hogy kéresse be a pozsonyi magyar nagykövetet.

Juraj Krúpa, a párt biztonságpolitikai szakértője szerint az elszigetelődött Orbán Viktor szövetségeseket keres ahhoz, hogy hídfőt építsen ki az oroszok számára az EU-ban. Ravasz Ábel korábbi romaügyi kormánybiztos, a Híd volt alelnöke, az SaS listáján induló független képviselőjelölt arról beszélt, Orbán keresztes hadjáratot folytat a liberalizmus ellen és Szlovákia mentális gyarmatosítására készül, hogy a saját képére formálja az országot. Ravasz szerint viszont pont a liberalizmus nyújt védelmet a kisebbségek számára.