Eldőlt, hol ünnepel majd az ellenzék március 15-én

Eldőlt, hol ünnepel majd az ellenzék március 15-én

Résztvevők az ellenzéki pártok megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A hatalom a népé” címmel tart március 15-én kormányváltó nagygyűlést az egyesült ellenzék, vagyis az Egységben Magyarországért – a szövetség ezt pénteken közölte. A helyszín a fővárosi Műegyetem rakpart lesz.

Márki-Zay Péter csütörtöki évértékelő beszédében már igyekezett mindenkit a részvételre buzdítani, a Magyar Hangnak néhány héttel ezelőtti interjújában pedig azt mondta, hogy „egy közös, 2018. áprilisihoz hasonló nagyszabású, százezres tüntetésre 2022. március 15-én is lesz esély”.

Most az ellenzéki szövetség azt írta, hogy „közel a változás”, március 15-én, a magyar szabadság napján megmutathatjuk: „sokan vagyunk, és a szabadságvágyunk, a bátorságunk sokkal nagyobb erő, mint a hatalom megannyi gonosz trükkje, végtelen cinizmusa, százmilliárdos hazug propagandagépe”. – Április 3-án gyűlöletországból szeretetországot csinálunk – ehhez pedig március 15-én keresztül vezet az út, hogy, megmutassuk az erőnket, és megüzenjük Orbán Viktornak: már csak napjai vannak hátra a hatalomban – közölték.

Március 15-ére a kormányoldal is készül, hiszen újra lesz békemenet. Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szóvivője szerint ráadásul kétszer akkora, mint az október 23-i volt, amikor 340 ezren vonultak fel. A miért kérdése tekintetében elmondta, hogy bizonyítani kell Brüsszelnek, a magyaroknak pedig erőt kell mutatni. Egyelőre erről a rendezvényről annyit tudni, hogy a tervek szerint a nemzeti ünnep délutánján a Kossuth téren mond majd beszédet Orbán Viktor, a felvonulás is várhatóan ide fog megérkezni.

Legutóbb október 23-án volt olyan, hogy mind az ellenzék, mind pedig a kormányoldal megmozdulást szervezett, ugyanakkor a különbség látványos volt. Míg a békemeneten valóban rengetegen vettek részt, az előválasztást éppen csak lezáró ellenzéki tüntetésen néhány százan voltak.