Index: Szigorításokra készülhet a kormány

Index: Szigorításokra készülhet a kormány

Budapest belvárosának forgalmas helyei a karatén alatt kihaltak (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az operatív törzs megfontolhatja, hogy a több mint tízezer kórházban ápolt koronavírusos eset miatt újabb szigorításokra tegyen javaslatot – értesült az Index. Információik szerint a szakemberek célja elejét venni a húsvéti nagy mozgásoknak.

Ahogy írták, kormányzati forrásaik egymásnak ellentmondó információi szerint elképzelhető, hogy már semmilyen újabb korlátozás nem lesz március 22-e után – a mostani szigorú zárás a korábbi bejelentés addig tart – és az eredeti terveknek megfelelően, illetve a nemzeti konzultáció eredménye alapján húsvét után fokozatosan enyhítenek. Más forrásoktól viszont úgy értesültek, hogy még az ünnep előtt életbe léphet egy regionális szigorítás.

Emlékezetes, Galgóczi Ágnes, a népegészségügyi központ főosztályvezetője már felvetett egy olyan lehetőséget, amely szerint megyénként, régiónként eltérő járványügyi intézkedéseket vezethetnek be. Miután a kórházak terheltsége folyamatosan nő, egyes megyékben sokkal szigorúbb korlátozások lehetnek, mint máshol. Százezer lakosra vetítve jelenleg Komárom-Esztergom, Somogy, Pest, Győr-Moson-Sopron és Nógrád a legfertőzöttebb öt magyarországi megye, így ha a kabinet a régiónkénti szigorítások mellett dönt, elképzelhető, hogy megtiltják az átjárást.

Az Index ismét írt arról, hogy akár tovább szigoríthatják a maszkhasználatot, megkövetelhetik a többi maszknál erősebb védelmet nyújtó FFP2-es maszkokat. Erről már a legutóbbi szigorítások előtt is írtak, akkor ilyen döntés nem született.

A kormány egyébként jelenleg is ülésezik, az még kérdéses, hogy az ott született döntésekről csak a szokásos csütörtöki kormányinfón számolnak be vagy esetleg a következő órákban is adnak már tájékoztatást.