Blikk: saját temetőt építhet a fővárosban a Magyar Iszlám Közösség

Blikk: saját temetőt építhet a fővárosban a Magyar Iszlám Közösség

Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke 2016. március 30-án a budapesti Hotel Aquincumban, a közösség rendezvényén, amelyen a századik évfordulóját ünnepelték annak, hogy az iszlám törvényesen elismert vallás lett Magyarországon. (MTI Fotó: Marjai János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hamarosan elkezdődik az első saját tulajdonú muszlim temető építése az országban, a Magyar Iszlám Közösség már megvásárolta a földterületet és megkapta a Miniszterelnökség elvi hozzájárulását – írja a Blikk.

A temető pontos helyét a szervezet még nem hozta nyilvánosságra, egyelőre azt lehet tudni, hogy Budapest határában, az M0-ás autópálya közelében lesz. „Elhamdulillah, a mai napon kifizetésre került a leendő muszlim temetőnek szánt földterület. Ha minden rendben lesz, 1-2 éven belül, mire betelik a budapesti iszlám parcella, megnyithatjuk a saját temetőnket! Amin” – írta egy Facebook-bejegyzésében Bolek Zoltán, a közösség vezetője. Bolek azt mondta a lapnak, hogy hazánkban nincsenek nyilvántartva a muszlim vallásúak, és több iszlám szervezet is működik egymás mellett. A magyar muszlimok számát ötvenezerre becsüli, amihez hozzájön az egyre több itt dolgozó vendégmunkás és diák.

Iszlám temetői parcellák vannak jelenleg Magyarországon, hivatalosan először 1919-ben volt muszlim hagyományok szerinti temetés az országban, a budapesti Kozma utcai sírkertben. Bolek szerint azért kellett új földterület után nézniük, mert a budapesti parcella rövidesen megtelik. A fővároson kívül Pécsen és Debrecenben vannak temetőben kialakított parcellák, amelyeket muszlimok használnak. A tervezéskor 40 millió forintos költséggel számoltak, mostanra azonban rájöttek, hogy ennél jóval többre pénzre lesz szükség. A szükséges forrásokat adományokból fogják összegyűjteni, és Törökországból is jelentős támogatás érkezhet a tervre.