Köd és napsütés: vasárnap kettészakad az ország

Köd és napsütés: vasárnap kettészakad az ország

Talaj menti köd Salgótarjánban 2021. november 15-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Fotó: Komka Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A köd, rétegfelhőzet kiterjedése fokozatosan csökken, helyenként – legnagyobb eséllyel északon és a Nyugat-Dunántúlon – viszont tartósan megmaradhat – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapi előrejelzésében. E szerint az ország déli, keleti tájain számíthatunk a legtöbb napsütésre. A ködös részeken gyenge szitálás előfordulhat. A déli országrészben időnként megélénkül a keleti szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet a napos részeken 11 és 15, a tartósan borult, párás területeken 7, 10 fok között alakul.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép előrejelzése szerint vasárnap is nyugodt, frontmentes időre számíthatunk. A sokfelé nyirkos, hideg reggel miatt sokaknál felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi fájdalmak. Napközben fejfájás, görcsös panaszok is jelentkezhetnek. Gyakori lehet a dekoncentráltság, fáradékonyság és álmosság is előfordulhat. Sokfelé alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, a tartósabban felhős tájakon élők kedvtelenek, lehangoltak lehetnek. Ahol viszont kisüt a nap, javulni fog hangulatunk, közérzetünk. Nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

A közlekedésmeteorológiáról szólva, vasárnap is kezdetben sokfelé okozhat korlátozott látási viszonyokat pára, köd. Napközben a legtöbb helyen feloszlik a köd, de északon és a Dunántúlon maradhatnak tartósan ködös, felhős területek. Számottevő csapadék nem várható, de a ködös, felhős tájakon kialakuló szitálás, ködszitálás miatt nedves, vizes, csúszós útszakaszokra is fel kell készülni. Napközben rövidebb-hosszabb időszakokra sokfelé kisüthet a nap, így ezeken a tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni. Délnyugaton olykor megélénkülhet a keleti szél, mely kissé csökkentheti a járművek menetstabilitását.

Címkék: időjárás