Megvan, mikor találkozik Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal

Megvan, mikor találkozik Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök február elején találkozik majd Vlagyimir Putyin elnökkel – közölte Facebook-oldalán az éppen Moszkvában tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és ügyminiszter, aki a Barátságért kitüntetést vehette át Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől.

A miniszter szerint az idei év minden idők legeredményesebb éve volt a magyar-orosz együttműködés szempontjából, és 2021 jó alap ahhoz, hogy 2022-ben „újabb fontos eredményeket érjünk el”.

Szijjártó Péter az Orbán-Putyin találkozó kapcsán kiemelte, hogy már zajlik az előkészítés, majd felsorolta, hogy mely mérföldkövek mentén képzeli el a magyar-orosz kapcsolat erősödését 2022-ben:

  • létesítési fázisba léptetjük a Paksi Atomerőmű projektjét,
  • a Nemzeti Oltóanyaggyár készen fog állni a Szputnyik gyártására,
  • folytatjuk az űrtechnológiai együttműködést,
  • növeljük a záhonyi térség szerepét a kelet-nyugat irányú vasúti forgalomban
  • és újabb magyar élelmiszeripari termékek exportját indítjuk meg az orosz piacra.