Müller Cecília: Tartsuk be a szabályokat, hogy ne kelljen tovább korlátozni az életünket

Müller Cecília: Tartsuk be a szabályokat, hogy ne kelljen tovább korlátozni az életünket

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn ismét sajtótájékoztatót tart a szombattól újra a nyilvánosság elé lépő operatív törzs.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, Magyarország is a járványügyi készültség állapotában van, majd kérte, azért, hogy ne kelljen korlátozásokat bevezetni, mindenki vegye komolyan, és tartsa be a jelenlegi szabályokat. Felsorolta az aktuális járványügyi számokat, de hangsúlyozta, az aktív betegek közül sokan vannak, akik tünetmentesen vészelik át a betegséget. Hozzátette, naponta az ezret közelíti az új megbetegedések száma, jelenleg azonban, a tavaszival ellentétben, a fiatalokat, a 20-29 éves korosztályt fertőzi meg a vírus. Ők jellemzően könnyedén megbirkóznak a betegséggel, azonban tovább tudják adni azt az idősebbeknek.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta, a hétfőtől bevezetett szabályok szerint immár szabályos maszkot kell viselni, nem elegendő a sál, vagy kendő azokon a helyeken, ahol védőfelszerelés viselését írják elő. Immár a mozikban, színházakban, plázákban, egészségügyi intézményekben, és ügyfélfogadási irodákban is kötelező a maszkviselés. Javasolják tovább, hogy további zárt helyeken is hordjanak maszkot, így például a kozmetikák, fodrászatok, és minden olyan térben, ahol nem tudjuk tartani a 1,5 méteres távolságot. Hozzátette, 10 napra csökkent a karantén időtartama, az eddigi tapasztalatok alapján ugyanis úgy tűnik, ez kellő biztonságot ad. A házi karanténban lévő emberek nem szabadulhatnak a bezártságból két negatív teszttel, nekik ki kell várniuk a 10 napot – tájékoztatott Müller Cecília. Elmondta azt is, a magánlaborokban elvégzett PCR-tesztek immár hatósági áron elérhetők, 19500 forint kérhető maximum ezekért a vizsgálatokért.

A tiszti főorvos hangsúlyozta, nem zárható ki, hogy a fiatalokról a többi korosztályra is átterjed a betegség. Ezért arra kér mindenkit, hogy tartsák be szigorúan a szabályokat, hiszen azzal tudjuk megvédeni azt, amit eddig elérni, és ne kelljen tovább korlátozni az életünket. Hozzátette, eddig 20 óvodában és hat iskolában rendeltek el karantént, és tovább 186 intézményben döntöttek a digitális tanrend bevezetéséről.

Kiss Róbert rendőr alezredes megismételte, a 6. életévét be nem töltő személyek kivételével az új szabályok értelmében mindenki köteles maszkot hordani a meghatározott helyeken, majd felsorolta a szankciókat.

Várható-e a vásárlási idősávok bevezetése? A védekezés a második hullámban is terv szerint zajlik, hogy ne kelljen sok korlátozás. Néhány szabály van csak, de azokat szigorúan be kell tartani, hogy ne keljen további korlátozást bevezetni – válaszolta az újságírói kérdésre Müller Cecília. Hozzátette, mindig a járványhelyzet alapján döntenek.

A vírustagadókkal szemben várható-e szigorúbb fellépés? Ezek a mozgalmak nem rendelkeznek szakmai háttérrel, viszont nagyon sok kárt okoznak, hiszen elbizonytalanítják az embereket. Ezért őket is kérik arra, hogy ne tántorítsák el az embereket a megfelelő viselkedési szabályoktól. Kiss Róbert hozzátette, a rémhírterjesztés továbbra is büntetendő.

A kórházi ellátásra szorulók számának növekedése esetén hogyan jelölik ki az őket fogadó intézményeket? Sok szempont előtérbe kerül a döntések meghozatalkor. A beteg érdeke az első, így az olyan kórházakat jelölik ki, ahol minden feltétel adott a betegek ellátásához, de a területi megoszlást is figyelembe veszik – mondta Müller Cecília. – De nem mindenki kerül abba az intézménybe, ahová korábban esetleg a területi alapon került.

A hatósági teszt ár bevezetése ellenére megtehetik a laborok, hogy külön pénzt kérnek egyéb címen? És miért nem ingyenes a teszt? Az eddig elvégzett több mint 600 ezer tesztnek csupán töredéke volt fizetős – hangsúlyozta Müller Cecília. Azok számára kerül csak pénzbe, akik hazatérve kérnek ilyen vizsgálatot, vagy azoknak, akik esetében járványügyi szempontból nem indokolt a teszt.

Van-e iránymutatás arra, hogy kit kell tesztelni? Minden orvos saját hatáskörben dönt arról, hogy gyanúsnak ítéli-e meg a tüneteket, és kéri-e a laboratóriumi vizsgálatot – mondta Müller Cecília.

A Magyar Hang is feltette kérdéseit az operatív törzsnek, az alábbi kérdésekre szerettünk volna választ kapni a mai sajtótájékoztatón:

1. Máté-Horváth Nóra aneszteziológus a hétvégén közzétett nyílt levelében azt írta, kevesebb mint 2000 intenzív terápiás szakápoló áll rendelkezésre. Véleménye szerint a COVID-járvány óta gyorstalpalón kiképzett ápolók legfeljebb kisegítő munkát végezhetnek, mivel ez a képzés nem pótolja a több éves felkészítést. Az Operatív Törzs információi szerint hány kiképzett intenzív terápiás szakápoló és hány aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos áll rendelkezésre jelen pillanatban? Ezek a számok miként változtak május óta?

2. „Mindenki megnyugodhat, ha elkapja ezt a betegséget, meg fogjuk tudni gyógyítani - mondta Orbán Viktor szeptember 16.-i bejelentésekor. Meg tudja-e erősíteni az operatív törzs és a tiszti főorvos a kormányfő állítását, vagy cáfolja azt?

3. Jelenleg hány lélegeztetőgép egyidejű üzemeltetésére adottak a technikai, infrastrukturális feltételek?

4. Az operatív törzs mekkora mortalitással számol azok körében, akik invazív lélegeztetésre szorulnak?

5. Miért vonatkozik az utazási korlátozás olyan országokra is, ahol alacsonyabb vagy hasonló a fertőzésszám, mint Magyarországon? Oda miért ne utazhatnának a magyarok anélkül, hogy utána karanténba kellene vonulniuk? Már  ha adott ország megengedi a magyaroknak a beutazást.

6. Németország európai összehasonlításban jól áll fertőzöttség szempontjából, lényegesen alacsonyabb arányaiban az aktív fertőzöttek száma, jobbak az elmúlt két hét fertőzési mutatói is, mint sok más országban, míg Ausztriára vagy Csehországra ez például már nem igaz, és sajnos Magyarországra sem. Miben látják a hazai szakértők ennek a különbségnek az okát? Miért nem sikerült Magyarországnak a németországihoz hasonló módon leszorítani a fertőzésszámot?

7. A karantén tömeges elrendelése megterheli a közigazgatást is, késhetnek a karantént elrendelő határozatok, és más hivatalos értesítések is - tudunk olyan állampolgárról, akit telefonon értesített a hatóság, hogy pozitív a tesztje, vonuljon karanténba. Mi a teendő olyan esetben, ha letelik a tünetmentes fertőzött esetében a tíz napos karantén, de ezalatt még a karantént elrendelő határozat sem érkezik meg? Ha semmilyen hivatalos értesítést nem kap, elhagyhatja a karantént?