A nyári partik etikettje (x)

A nyári partik etikettje (x)

Hivatalos vagy egy kerti partira? Nem tudod, hogyan öltözz, mit vigyél ajándékba? Netán vendéglátóként nem vagy biztos benne, mit illik felszolgálni? Akkor olvasd el cikkünket, melyben részletesen körüljárjuk a témát! Akár házigazda vagy, akár meghívott vendég, fogadd meg jó tanácsainkat!

A kerti partik etikettje

A nyár az önfeledt szórakozások, bulik, partik időszaka, ilyenkor gyakran tartanak rendezvényt mind a cégek, mind a magánszemélyek. Ám akármilyen meghívásban is részesülünk, illik tudni, hogyan viselkedjünk. Sajnos ezt nem tanítják az iskolában, pedig az etikett szabályok betartása nem ördöngösség. A MOE Rendezvényakadémia éppen az ilyen esetekre hozta létre a viselkedéskultúra online képzést, mely a honlapjukon elérhető.

A kurzus 19 modult tartalmaz, bennük külön kitérnek a meghívás és az ajándékozás protokolljára is, valamint a dress code viselésének szabályaira. Így ha részt veszünk egy ilyen tanfolyamon, akkor biztosan tudni fogjuk, mit illik és mit nem.

A kerti partiknak, a szabadtéri rendezvényeknek, baráti grillezéseknek is külön etikettje van. Nem mindegy, mikor és kivel érkezünk, mit viszünk ajándékba, ha vendégek vagyunk. Ha pedig szervezőként vagyunk jelen, akkor is sok szabályt kell betartanunk. Nézzünk is példát ezekre!

Így viselkedjünk házigazdaként

Ha kerti parti szervezésére adjuk a fejünket, jó, ha tisztában vagyunk néhány alapvető dologgal. Először is, illik meghívót küldeni, bár baráti társaságok esetében sokszor telefonon keresztül történik az invitálás. Ilyenkor is ismertessük azonban a részleteket! Pontosan mondjuk meg, kiket várunk: hozhat-e kísérőt a vendég, illetve a gyerekeknek is szól-e a meghívás.

A másik fontos feladat: érdeklődjünk, van-e a meghívottnak valamilyen ételallergiája, mi az, amit nem fogyaszt, nem fogyaszthat. Gondoljunk a vegetáriánusokra, még ha szalonnasütést vagy grillpartit szervezünk is!

Legyünk tisztában azzal, mit vállaltunk! Ne várjuk el a vendégektől, hogy ők terítsenek, ők takarítsanak! Mindez a házigazda dolga, bár ha valaki felajánlja a segítségét, el lehet fogadni, ha valóban szükségünk van rá.

Ajándékot se követeljünk a meghívottaktól, főleg ne adjunk nekik listát arról, mit szeretnénk kapni. Egy illedelmes vendég biztosan nem állít be üres kézzel. Ha kapunk valamit, bontsuk ki, nézzük meg, köszönjük meg. Ezt is tanítják a MOE Rendezvényakadémia protokoll tanfolyamán!

Vendégként ezt illik tenni

Ha kerti partira hívnak minket, akkor illik ide is időben érkezni a rendezvénynek megfelelő öltözetben. Ha hivatalosabb, például céges rendezvényről van szó, nem jó dolog farmerban, trikóban megjelenni!

A házigazdának illik ajándékot vinni: egy üveg bor tökéletes választás lehet, ha nem tudod, mit vigyél, de nagyon jó ötlet a gyerekeinek is venni valami apróságot, a feleségnek pedig virágot.

Ne hozzuk kellemetlen helyzetbe az invitálót, jelezzük neki időben, ha nem egyedül megyünk, de azt is, ha nem tudunk részt venni az eseményen.

A legfontosabb: viselkedjünk mindig természetesen, és érezzük jól magunkat!