Akváriumi hőmérők minden mennyiségben (x)

Akváriumi hőmérők minden mennyiségben (x)

Minden akváriumban vannak kötelező elemek. Ilyen például az akváriumi hőmérő, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő hőmérsékletű vízzel örvendeztethessük meg a halainkat. De vajon milyen típusok vannak, és melyik a legjobb a piacon?

Minden hőmérő más

A hőmérők piaca igen sokszínű, hiszen meglehetősen változatos kínálatból választhatnak azok, akik be szeretnének szerezni egy megbízható darabot. Ez egy rendkívül fontos tartozéka az akvarisztikának, hiszen ennek köszönhetően kerülhetünk képbe annak kapcsán, hogy milyen hőmérséklet uralkodik az akváriumban. Amennyiben rosszul választjuk meg az akváriumi víz hőmérsékletét, azzal igencsak tudunk ártani a halaknak.

Mivel a piac igen változatos, így válogathatunk a különféle hőmérők között, de akkor is a legnépszerűbbek az LCD, az analóg, azaz az álló hőmérők, valamint a digitális hőmérők. Természetesen nem könnyű a választás, főleg abban az esetben, ha nincs, aki tanácsot adjon, ezért mi most dióhéjban összefoglaljuk a legfőbb jellemzőket.

A leggyakoribb hőmérőfajták

A leginkább ismert és legtöbbet használt hőmérőfajta az LCD, avagy Stick On hőmérő, amivel nincs más dolgunk, mint felragasztani az akvárium oldalára. Nem véletlen a népszerűsége, hiszen rendkívül jó áron kapható, és eléggé megbízhatóan mutatja a hőmérsékletet. Vízszintes és függőleges kiszerelésben egyaránt elérhető. Ennek a típusnak az egyetlen hátránya, hogy a víz és a hőmérő között helyezkedik el az akvárium üvege, így 1-2 fok eltéréssel számolni kell. Ez a különbség akkor jelentkezik, ha nagyban eltér az akvárium vizének a hőmérséklete a levegőétől. Ez azért nem akkora nagy probléma, tehát nem befolyásolja a népszerűségét, hiszen nem törik, és bárhova felragasztható.

Ennél egy fokkal pontosabb az analóg hőmérő, mivel az akvárium vizébe kerül, így közvetlenül azzal érintkezik. Ennek köszönhetően az értéke meglehetősen pontos és könnyedén leolvasható. Hátrányaként tarthatjuk számon, hogy üvegből van, ezért sérülékeny és ha eltörik, akkor mindenképp újat kell vásárolni. Amennyiben a lakóhelyünkön kemény a víz, akkor különböző időközönként bizony le kell takarítani róla a vízkövet.

Végül pedig a legpontosabb akváriumi hőmérő a digitális, mivel az akváriumban helyezkedik el, és elemmel működik. Kijelzője digitális, így a leolvasása roppant egyszerű, sőt a többség nem csak Celsiusban, hanem Fahrenheitben is megadja az értéket.

A többség nehezen törik, így meglehetősen tartós, azaz nem kell egyhamar újat venni belőle. Sőt az okosabb változatoknál be lehet állítani egy olyan funkciót, hogy ha egy meghatározott hőmérséklet alá csökken az érték, akkor riaszt. Ezek jelentősen drágábbak, de tartós darabok egyben.

Címkék: hőmérő