Az eljegyzési gyűrű története (x)

Az eljegyzési gyűrű története (x)

Az eljegyzés nemcsak napjainkban jelentőségteljes esemény, hanem az emberiség múltjában is fontos szerepet játszott. Ma már nem kapcsolódik hozzá jogi következmény, de korábbi időkben a törvénykönyvekben is szerepelt, és részletes szabályozás alá vonták. Ahogy az eljegyzés, úgy az eljegyzési gyűrű története is régmúltra tekint vissza.

A gyűrűt, mint ékszert, már az egyiptomiak is viselték, de ekkor még nádból, bőrből készült. A gyűrű kör alakja az örök szerelmet szimbolizálta. Később a gyűrűt fémből, és csiszolatlan gyémántból készítették, hiszen ekkor még nem voltak megfelelő eszközök a gyémánt megmunkálására. A mai eljegyzési gyűrű története egy osztrák herceg nevéhez kötődik, aki az 1400-as években gyémántgyűrűt adott kedvesének, hogy biztosítsa őt örök szerelméről. Ha te is erre készülsz, akkor az Ékszerpalota ékszerei közül válassz gyémánttal, zafírral vagy Swarovskival díszített band ring eljegyzési gyűrűt!

Melyik ujjon viseljük az eljegyzési gyűrűt?

Az ókori kultúra szerint a bal kéz harmadik ujjában van egy olyan ér, egy szerelmi véna, ami közvetlen összeköttetésben van a szívvel, ezért sokáig ezen az ujjon hordták a gyűrűt. Európában és az Egyesült államokban megmaradt ez a szokás, míg más országokban általában a jobb kéz gyűrűsujjára húzzák.

Milyen anyagból készüljön a gyűrű?

A gyűrű aranyból készüljön, az arany ugyanis az értéktartást szimbolizálja. Színben választani tudsz a sárgaarany, a fehérarany vagy a rozéarany között, mindegyik remekül mutat, csupán a leendő menyasszony ízlésére van bízva.

A kő általában gyémánt. A gyémánt a legerősebb kő és mint ilyen, a házasság erejét szimbolizálja. Persze a gyémánt, keménysége ellenére, törődést igényel, éppen úgy, mint a házasság! A gyűrűben lévő gyémánt mérete, darabszáma csupán a vőlegény pénztárcájának függvénye. Szokások úgy tartják, hogy az eljegyzési gyűrű ára a vőlegény háromhavi fizetésének megfelelő összeg legyen. Ha ezt kiszámoljátok, akkor már lehet is a köveket válogatni! Persze az sem gond, ha más kő kerül a gyűrűbe! Nem ettől fog függeni a házasság minősége! Soványabb pénztárca esetén kiválóan megfelel a zafír, a Swarovski, de akár a cirkon kő is!

Az eljegyzés időpontja

Statisztikák azt mutatják, hogy a lánykérés szempontjából a legnépszerűbb időpont a karácsony és a Valentin-nap. De vajon miért erre a két ünnepnapra esik a legtöbb pár választása? A karácsony a szeretet ünnepe, a szívünk is díszbe öltözik az adventi időszakban. Nem csoda tehát, ha sokan összekötik a lánykérést a karácsonyi ünnepnapokkal. Ezekben a napokban a család is gyakrabban gyűlik össze, így az eseményt családi körben tudjuk ünnepelni.

A Valentin-nap a szerelmesek ünnepe, nem csoda tehát, ha ez a másik népszerű időpont az eljegyzésre. A Valentin-napon a szerelmesek egymásra tudnak koncentrálni, ezért ideális időpont az eljegyzési gyűrű átadására.

Az eljegyzés fontos állomása az életnek, alapja a családalapításnak, szimbolizálja az elköteleződést, a hűséget és azt, hogy a pár közösen képzeli el a jövőjét.

Címkék: ékszer