Hogyan lehet gyógyítani a végbélrepedést? (x)

Hogyan lehet gyógyítani a végbélrepedést? (x)

Az egyik legkínzóbb betegség a végbélrepedés. A fájdalommal járó, kellemetlen tünetek miatt az ember életvitele nagymértékben megváltozik, a testi panaszokon túl lelki bajok is jelentkezhetnek. A végbélrepedés fájdalommentes gyógyítása azonban ma már megoldható.

A végbélrepedés tünetei

A végbélrepedés egy nagyon fájdalmas dolog, akinél jelentkeznek a tünetek, jobb, ha minél előbb felkeres egy proktológust. Ezek az orvosok a végbél betegségeinek vizsgálatával foglalkoznak, de nem csak az aranyérrel. A Dr. Bánfalvi Aranyér Központban is sikeresen gyógyítják a végbélrepedést kellemes környezetben, egyénre szabott kezelést alkalmazva.

A végbélrepedés okozta tünetek megkövetelik, hogy a proktológus kíméletes vizsgálatokat végezzen, a műtét helyett egy újfajta, igen hatékony, a végbélrepedés alapvető okaihoz visszanyúló módszerrel gyógyítson.

Mik is a tünetek? Nyálkahártya-sérülés, melynek következtében a székeléskor erős, késszúrásszerű fájdalom és erős vérzés jelentkezik. A záróizom folyamatosan görcsösen összeszorul, a beteg pedig kerüli a székletürítést. Később kinövések is megjelenhetnek a végbélen.

Mi okozza a végbélrepedés tüneteit?

A végbélrepedés kialakulásának oka több minden lehet: szorulás éppúgy, mint hasmenés, ezenkívül felfázás, szülési trauma, de a végbél gyulladása is, melynek következtében a nyálkahártya megsérül.

Mindez nagy fájdalommal jár, így önkéntelenül is összehúzódik a záróizom, ez az állandó szorítás azonban több bajt is okozhat.

Egyrészt az itt található erek elzáródhatnak, így romlik a keringés, ami tovább hátráltatja a gyógyulást.

Másrészt, ha nem sikerül ellazítani az izmokat, nem indul be a gyógyulási folyamat, tehát ördögi kör alakul ki: hiába tudja valaki, hogy nem szabad szorítania a végbél záróizmát, ezt képtelen megtenni a fájdalom miatt.

Már a betegség maga is stresszt okoz, romlik a páciens lelki állapota is, ha nem észlel javulást. Tapasztalt orvosok szerint mindez további szorongást okoz, ami miatt a végbélrepedés nem tud meggyógyulni.

A végbélrepedés gyógyítása

A legjobb megoldás a végbélrepedés kezelésére nem a műtét! Ez egy nagyon fájdalmas módszer lenne a tünetek megszüntetésére, ráadásul nem is hatékony, mivel az alapvető okok megmaradnak.

Aki végbélrepedéssel küzd, olyan helyre jelentkezzen be kivizsgálásra, ahol kíméletesen, egyénre szabottan végzik a kezelést. A Dr. Bánfalvi Aranyér Központ orvosai például az esetek többségében javulást értek el olyan betegeknél, akiknek egyéni mozgásgyakorlatot tanítottak be. A kismedencei EMG biofeedback tréning programjuk hatékony segítséget jelent a végbélrepedés kiújulásának megelőzésében is.

Az életmódváltás is hatásos lehet: rostokban gazdag ételek fogyasztása, a rendszeres vízivás és a sportolás is jótékonyan befolyásolja az állapotot. Kúpokat, krémeket a végbélrepedésre nem érdemes alkalmazni, ezek az aranyérproblémák kezelésére valók.