3+1 érdekes funkció egy mai lemezjátszóban (x)

A bakelit lemezjátszó sikeresen átvészelte az elmúlt években, évtizedekben tapasztalt digitalizációt. A bakelit lemezek, mint hanghordozók, nem, hogy nem tűntek el, hanem valóságos másodvirágzásukat élik, köszönhetően a lemezjátszók új funkcióinak is.

Lemezjátszó hangfallal

Maga a beépített hangfal nem számít kifejezett újításnak, sokkal érdekesebbek azok a modellek, melyek dedikált külső hangfalakkal érkeznek. A tapasztalatlan, audió vonalon kevésbé jártas zenehallgatóknak nem okoz további fejtörést a külön hangfalak kiválasztása. A hangszóróval rendelkező lemezjátszók közül szinte az összes rendelkezik beépített előerősítővel, de létezik olyan is, amely esetében az előerősítő kikapcsolható és külső speciális lemezjátszó erősítővel helyettesíthető.

Pendrive bemenet

Manapság ez nem számít hatalmas ritkaságnak, számos olcsóbb lemezjátszóban elérhető ez a funkció. Az USB bemenet a gramofonból sokoldalú zenelejátszót varázsol, nem kell csakis a bakelit gyűjteményre hagyatkozni. Fordított irányban is hasznos az USB-port jelenléte, mert lehetőséget ad lemezek digitalizálására. A pendrájvos lemezjátszók döntő többsége rendelkezik is ezzel a hasznos kiegészítő funkcióval.

Bluetooth

A vezeték nélküli Bluetooth kapcsolat tovább bővíti a lemezjátszó lehetőségeit. Okostelefonról zenét tudunk küldeni lejátszásra, vagy további külső hangfalt tudunk csatlakoztatni az eszközhöz. A jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható lemezjátszók több, mint fele rendelkezik Bluetooth modullal, ez is azt mutatja, mennyire ügyesen tudtak ezek a lejátszók megújulni.

+1 Retró a retróban

A felsorolt számos modern funkciónak hála a lemezjátszók nem tekinthetők retró zeneeszközöknek. Sokkal rosszabb sorsra jutottak a zenekazetták, a kazettás lejátszók kínálata manapság sokkal gyérebb, egyre nehezebb találni lejátszóeszközt hozzájuk. A kazettás lemezjátszóval két legyet üthetsz egy csapásra, két régebbi fizikai adathordozó számára tudod biztosítani a túlélést, legalább az otthoni zenekuckódban.