Mi a TRX, és mire van szükség hozzá? (x)

Mi a TRX, és mire van szükség hozzá? (x)

A TRX-et maga az amerikai haditengerészet fejlesztette ki, amit mára már igen sok ember aktívan használ. Az igen innovatív fitneszeszköz világszerte híres, előnye pedig, hogy jóval több izmot mozgat meg, mintha saját testsúlyos edzést végeznénk. A funkcionális tréningnek köszönhetően sokkal jobban formálhatjuk a testünket. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mi a TRX pontosan, és mire van hozzá szükség.

Mi a TRX?

A TRX egy funkcionális tréningeszköz, amely fogókból, illetve hevederekből áll. Ezeket általában a falra szerelik, így lehet igazán praktikusan használni. Még évekkel ezelőtt az amerikai haditengerészet fejlesztette ki, azonban napjainkban már egy igen ismert és innovatív formája a mozgásnak. Igen sokan alkalmazzák, nem csoda, hogy a Pamutlabor Pólónyomda TRX pólói is egyre kelendőbbek a sporthoz. Ez a mozgásforma pontosan olyan, amihez ezeket a felsőket nyugodtan fel lehet venni, hiszen pamutból készülnek, jól bírják a mindennapos használatot és emellett színesek is. Legyen szó például a “TRX-es apa vagyok” vagy éppen a “TRX Evolution” változatról, mindegyik vidám megoldás a sportolás során.

A TRX-re visszatérve egy funkcionális tréningeszköz, aminek állítható a magassága, ezzel együtt pedig a nehézségi fokozata is. A saját testsúlyunkat használva bár megmozgathatunk mindent, azonban sok esetben nem annyira hatékony az edzés, ha nem használunk hozzá semmilyen gyártmányt.

Kinek javasolt a TRX?

Vannak korlátai annak, hogy kinek alkalmas ez a megoldás. Bár 300 kg-ra készítették, de egyértelmű, hogy egy túlsúlyos ember nem tudja ennek előnyeit igénybe venni. A tréner segítséget nyújt azoknak, akik szeretnének fogyni, hiszen így könnyebben elérhetik a várva-várt alakot. Fontos tudni, hogy terheléssel jár, funkcionális és összetett mozgásokat alkalmaz. Nagy előnye azonban, hogy javítja az állóképességet, a koordinációt, segíti a hajlékonyságot, fejleszti a törzstartó izmokat, illetve hatással van a testtartásra is.

Ha valaki belekezd, az biztos lehet benne, hogy rövid idő alatt láthat majd eredményeket. Ezt érdemes megkoronázni egy TRX-es pólóval, hiszen ha már rendszeresen járunk, akkor motiváló lehet egy ilyen megoldás, hogy sokáig folytassuk.

Milyen eredmények érhetők el TRX-szel?

Számos kutatás és tanulmány készült már azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással van az emberi testre a rendszeres testmozgás, a gyakori TRX. Megvizsgáltak például 16 egészséges, 21 és 71 év közötti embert, akik nyolc héten át, hetente háromszor mentek el egy 60 perces edzésre. Ennek az eredménye, hogy jelentős csökkenés volt tapasztalható a derékbőségben, a testzsírszázalékban, illetve a nyugalmi szisztolés vérnyomásban. Emellett a kutatásból kiderült, hogy a szív- és az érrendszeri problémák javulására ugyanúgy hatással volt a rendszeres testmozgás. Érdemes megemlíteni továbbá a hasizomra gyakorolt hatást is, hiszen nagyon nem mindegy, hogyan formálódik az ember a sportolás következtében.