Okos tippek az otthoni tároláshoz és tárolóhelyekhez (X)

Okos tippek az otthoni tároláshoz és tárolóhelyekhez (X)

(Forrás: Pixabay)

Az ingatlanok rekordáron vannak, így nem meglepő, hogy egyre több család él kis házakban és lakásban. A hely szűkös. Csakhogy a „felesleget” gyakran véletlenszerűen tároljuk, így aztán néhány év után a pincében és a szekrényekben sok minden felhalmozódik egy nagy, instabil és mindenekelőtt rendezetlen halomban. Hogyan lehet ezt megelőzni?

Tényleg mindent tárolni kell?

Mielőtt rátérnénk a hatékony tárolás módjára, egy lépést kell tennünk hátra. Gondolja végig, hogy Ön is azok közé tartozik-e, akik gyűjtögetnek. Tipikus példa erre a vásárolt bútorok és készülékek mindenféle doboza és csomagolása. Azt mondja magának, hogy szüksége lesz a dobozra, ha igényt tart a készülékre? Ez már biztosan nem így van. Ha egy készülék meghibásodik, az eredeti csomagolásra semmiképpen sincs szüksége a reklamációhoz. Csak akkor tartsa meg a csomagolást, ha a használaton kívüli terméket röviddel a vásárlás után vissza kívánja küldeni (ha az egyáltalán visszaküldhető). Hasonlóképpen, nincs értelme a régi tévét tárolni, ha már vett egy újat, vagy a gyerekruhákat az unokáknak hagyni. Mindkét esetben nem fogja ezeket a dolgokat többé használni. Jobb, ha eladja őket, amíg még van értékük, vagy elajándékozza a rászorulóknak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy annyit vásároljanak – jellemzően gyermekruhák vagy régebbi számítógépek kezelhetőek ilyen módon. Ne számítson túlságosan a régi könyvek és magazinok értéknövekedésére, ha mégis, a növekedés nem lesz olyan sziginfikáns, hogy érdemes lenne évtizedekig tárolni őket.

A lényeg tehát a következő: csak azt tárolja, amit valóban tárolnia kell.

A jó tárolás kulcsa a jó rendszer

Vegyük például a nagyvállalati raktárakat. A webáruházak és a logisztikai központok tökéletesen áttekintik, hogy hol van minden.

Egy kis lakás hálószobájában ezért egy nagy szekrényt kell kialakítani. Ez az egyetlen módja annak, hogy a korlátozott hely minden milliméterét tökéletesen kihasználja. Alternatívaként vásároljon olyan szekrényt, amely a lehető legnagyobb mértékben kitölti a helyet. Az alagsorban sem szabad spórolni. Szerezzen be tiszta polcokat, kerékpártartót, síléctartót stb. Azzal, hogy minden tárgynak megvan a helye, nem fogja a végén rendetlenül felhalmozni a dolgokat. Ha dobozokban tárolja a dolgokat, mindenképpen címkézze fel őket megfelelően filccel vagy matricával, hogy tudja, mi van benne. Néhány hét múlva elfelejti, hogy mit hova tett, és minden egyes dobozt fáradságos munkával kell majd kinyitnia.

Ne feledkezzen meg a praktikus kütyükről sem

A kisebb otthonokban valóban mindenhol tárolóhelyeket kell kialakítani. Használhat egy kanapéágyat tárolóhelyekkel vagy az ágy alatti tárolóval. Maisonette- és családi házakba olyan lépcsőházakat is készíthet, amelyek praktikus tárolóhelyeket is tartalmaznak. Gondoljon át mindent alaposan, és nézze meg, mennyi helyet tud elővarázsolni.