Stoltenberg: Ukrajna jövője a NATO-ban van

Stoltenberg: Ukrajna jövője a NATO-ban van

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének felvételén Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pódiumbeszélgetésen vesz részt a NATO-tagországok kétnapos csúcstalálkozóján Vilniusban 2023. július 11-én. (MTI/EPA/NATO)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajna „pozitív üzenetet fog kapni a NATO-tagság felé vezető útról” – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Vilniusban. Stoltenberg szerint Kijev még több katonai segélyre számíthat, valamint arra, hogy az észak-atlanti szövetség enyhíti a formális feltételeket egy új formátumú együttműködés, az úgynevezett NATO-Ukrajna Tanács érdekében. A tanács szerdán tartja első ülését.

„Teljes mértékben támogatjuk Ukrajna jogát arra, hogy maga válassza meg a biztonsági intézkedéseit. Ukrajna jövője a NATO-ban van. Megerősítjük a 2008-as bukaresti csúcstalálkozón tett kötelezettségvállalásunkat, miszerint Ukrajna a szövetség tagja lesz, és ma elismerjük, hogy Ukrajna teljes euroatlanti integrációhoz vezető útja túlmutat a tagsági cselekvési terv szükségességén” – olvasható a NATO hivatalos közleményében Ukrajna meghívásáról. A 24.hu által idézett közlemény szerint Ukrajna egyre inkább interoperábilissá vált és politikailag integrálódott a szövetségbe, és jelentős előrelépést tett a reformok terén. 

A NATO külügyminiszterei rendszeresen értékelni fogják az előrehaladást a kiigazított Éves Nemzeti Programon keresztül. A szövetség támogatni fogja Ukrajnát abban, hogy a jövőbeli tagság felé vezető úton végrehajtsa ezeket a reformokat. Ha a szövetségesek egyetértenek és a feltételek teljesülnek, képesek leszünk meghívást intézni Ukrajnához a Szövetséghez való csatlakozásra – áll a katonai szövetség által kiadott nyilatkozatban.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó is kedvezően nyilatkozott az ukrán tagság kilátásairól az őt kérdező újságíróknak. Bár a NATO-tagok egyetértenek, hogy Ukrajna nem csatlakozhat a szövetséghez, amíg háború dúl területén, véleményük eltér abban, hogy milyen gyorsan és milyen feltételek mellett kerülhet sor erre a harcok lezárása után. Stoltenberg Vilniusban vakmerőnek és veszélyesnek nevezte Oroszország nukleáris retorikáját. Aláhúzta: a szövetségesek éber figyelemmel kísérik Moszkva lépéseit, de eddig nem láttak olyan változást az orosz nukleáris magatartásban, amely módosítást követelne a NATO oldaláról.

Ugyanakkor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt szerette volna, ha konkrét időkeretet is meghatároznak a csatlakozáshoz, így már a sajtótájékoztató előtt arról tweetelt, hogy ez „példátlan és abszurd”.  Majd Zelenszkij a Twitteren azt írta: szeretné „ha a NATO-ba vetett erős hite bizalommá válna”, továbbá, hogy „a NATO biztonságot ad majd Ukrajnának. Ukrajna pedig erősebbé fogja tenni a szövetséget.”