Ukrajnában újabb covidhullám jöhet a háború következtében

Ukrajnában újabb covidhullám jöhet a háború következtében

Kijevi közértben mérnek testhőmérsékletet a korábbi lezárások idején (Fotó: ENSZ)

Fotó: Volodymyr Shuvayev

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az emberek többé már nemfélnek a covidtól. Az emberek ma már a háborútól félnek” – idézi a New York Times Marta Szaikót, a Lembergi sürgősségi közkórház osztályvezető főorvosát. Érthető módon az emberek abban a pillanatban, ahogy Oroszország megtámadta Ukrajnát (illetve talán már a megelőző napokban is) elfelejtkeztek a világjárványról, hiszen egy teljesen másfajta és sokkal közvetlenebb fenyegetéssel kellett szembenézniük.

Csakhogy ettől a járvány nem múlt el, sőt a háború következményeként újult erőre kaphat. Emberek milliói menekültek el lakóhelyükről, ami tömegek óvóhelyeken, vasúti kocsikban történő összezsúfolódásával, illetve nagy távolságokra utazó emberekkel jár – a járvány nem is kívánhatna ennél ideálisabb körülményeket a terjedésre.

A harcok további következménye, hogy a covid csúcsán egyébként is nagy nehézségekkel küzdő ukrán egészségügyi ellátórendszer az összeomlás határára sodródott. Leállt a covidtesztelés, a körülzárt városokban akadozik az áramellátás. Nem számolják többé a napi fertőzésszámot.Az orosz erők az utóbbi napokban több kórházat is lebombáztak, amit nehezen lehet a szándékosság feltételezése nélkül megmagyarázni.

Ukrajnában egészen alacsony volt az átoltottság, csupán a lakosság harmada volt teljesen beoltva. Természetesen nagyrészt az oltások is leálltak az orosz támadással. Nemrégiben Ukrajnában is felütötte a fejét a polio (gyermekbénulás), amelynek terjedését a háborús helyzettel járó rossz higiénia tovább serkenthet.

Címkék: ukrajnai háború