Ne vegyük félvállról az időskori alkoholfogyasztást! (x)

Ne vegyük félvállról az időskori alkoholfogyasztást! (x)

Az alkohol rendszeres fogyasztása minden életkorban probléma, az időseknél azonban még inkább rizikós. Náluk is könnyen kialakulhat a fizikai függőség, aki pedig egyszer már rálépett erre az útra, annak igen nehéz kiszabadulnia az ital rabságából.

Az alkoholfüggőség az időseket sem kíméli

A nyugdíjas évekbe lépve mindenki életében lezárul egy meghatározó korszak. Vége a dolgos hétköznapoknak, és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy ott állunk a megszokott napirend nélkül, tengernyi szabadidővel, amit nem tudjuk, hogyan is kellene eltöltenünk.

A kollégákkal már nem találkozunk minden nap, a fizetést felváltja az alacsonyabb összegű nyugdíj, ezek pedig depresszióhoz, szorongáshoz vezethetnek. Így történt ez azzal az idős úrral is, aki a Swan Lake Központ segítségét kérte, amikor úgy érezte, hogy kezd a lába alól kicsúszni a talaj.

A férfi alkoholproblémái miatt ugyanis megromlott a kapcsolata a gyermekeivel, akik már nem merték otthagyni nála az unokákat, hisz nem bíztak benne, aminek az italozás volt az oka. Az úr szerencsére belátta, hogy rossz irányba tart az élete, így időben segítséget kért. Az intézmény terápiás programja segítségével sikerült kiszabadulnia az alkohol rabságából, így visszakaphatta a családját is.

Az ő esete azonban korántsem egyedi, hisz sok más embertársa is küzd az időskori alkoholfüggőséggel.

Jutalom egy élet munkájáért?

A jelenség oka a legtöbb esetben az, amit már említettünk, vagyis a nyugdíjas korral járó jelentős változások. A munkahelyről kilépve – bár tengernyi hasznosan eltölthető szabadidő áll rendelkezésre – sokan mégis inkább bezárkóznak, visszavonulnak a külvilágtól. Az emberi kapcsolatok, a szociális érintkezések hiánya viszont rányomja a bélyegét a mindennapokra. Ezt az űrt pedig látszólag tökéletesen képes pótolni napi néhány pohár sör vagy egy-két feles.

A helyzetet tovább rontja az, ha időközben meghal a házastárs, és az idős ember végleg magára marad. Ha ehhez még a manapság oly sokaknál fejtörtést okozó megélhetési problémák is társulnak, akkor egy olyan lavina indulhat el, amiből látszólag nincs kiút.

Ilyenkor észszerűnek tűnhet az alkoholmámorba menekülni, hisz amíg tart az ital hatása, addig az élet olyan egyszerű és gondtalan. Ráadásul sok idős ember úgy véli, hogy azok után, hogy végigdolgozta az életét, megérdemli, hogy legalább nyugodtan iszogathasson. Csakhogy az alkohol hiába tűnik jutalomnak, valójában nem old meg semmit, sőt, csak egyre mélyebbre taszít…

Miért különösen veszélyes az italozás idősebb korban?

A legtöbb nyugdíjasnak már egyébként sem kifogástalan az egészségi állapota, az alkohol azonban csak tovább ront a helyzeten. Növeli például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a daganatos elváltozások és az agyvérzés esélyét.

Ittas állapotban az egyensúlyérzék sem működik megfelelően, és akár egy rossz mozdulat is eleséshez, komoly sérülésekhez vezethet.

Mindezek mellett természetesen ne feledkezzünk meg a lelki tényezőkről sem: az alkoholfüggőtől sokszor a családja is elfordul, így épp az a mankó esik ki alóla, mely a legnagyobb támaszt nyújthatná az aktív munkától visszavonult embernek. Ne higgyük el, hogy az alkohol rendszeres fogyasztása segítséget jelent a magány, szorongás, feleslegesség-érzés oldásában! Társas lényként mindannyian vágyunk a szeretteink, barátaink társaságára, melyet semmilyen szer vagy mégoly értelmesnek tűnő, ám egyedül űzhető hobbi nem pótolhat.