Reagált a kormány a brüsszeli jelentésre

Reagált a kormány a brüsszeli jelentésre

Didier Reynders, az Európai Bizottság (EB) igazságügyért felelős tagja az uniós testületnek az idén a negyedik alkalommal kiadott jogállamisági jelentését bemutató sajtóértekezleten Brüsszelben 2023. július 5-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Brüsszel folytatja a nyomásgyakorlást – így reagált a kormány az Európai Bizottság friss jelentésére. Ahogy arról lapunk is beszámolt, az idei brüsszeli jogállamisági jelentés szerint két területen javult, nagyon sok területen viszont semmilyen változás nem történt a magyar jogállamiságban. Ez azért gond, mert olyan elemek szerepelnek benne, amelyek kapcsolódnak a Magyarországot megillető, de ki nem fizetett uniós forrásokhoz. A brüsszeli jelentés megerősíti azt, hogy a korrupcióellenes intézkedések terén továbbra is erősen hiányosak a magyar intézkedések, márpedig a helyreállítási források felszabadításához ezek teljes körű teljesítése szükséges.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint Brüsszel újabb „Magyarországot támadó jelentése” ismét megerősítette, hogy annak ellenére, hogy minden vállalást teljesítettek és folyamatosan egyeztettek az Európai Bizottsággal, mégis folytatódik a nyomásgyakorlás. – Azért támadják Magyarországot, mert nem állunk be a háborúpártiak sorába. Nem akarunk migránsgettókat. Visszautasítjuk a rezsicsökkentés eltörlését. Meg merjük kérdezni az Európai Bizottságot arról, hogy hol van az a rengeteg pénz, amit Ukrajnának adtak. Netán a magyarok pénzét adták oda? – írták.

Az Európai Bizottság évről-évre megvizsgálja valamennyi tagállamra vonatkozóan a következő négy területet: igazságügy, a média szabadsága és sokszínűsége, az antikorrupció keretei, illetve a fékek és ellensúlyok rendszere. A jelentés Magyarországra vonatkozó részében „jó hírként” rögzítik, hogy a törvényhozás teljes mértékben végrehajtotta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szerepének megerősítésére irányuló ajánlást, ahogy a Kúriával kapcsolatos szabályokat is módosították. A továbbiakban azonban lesújtó a kép. A korrupcióellenes kerettel kapcsolatban például a következő megállapítások szerepelnek: „Továbbra is komoly aggodalomra ad okot, hogy a magas rangú tisztviselőket és közvetlen környezetüket érintő korrupciós vádak kivizsgálása terén nem áll rendelkezésre szilárd eredmény.”