Egyre több cseppfolyósított földgáz érkezik Oroszországból

Egyre több cseppfolyósított földgáz érkezik Oroszországból

Az EDF dunkerque-i LNG-termináljának csővezetékrendszere (Fotó: EDF/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A különböző szankciók ellenére idén még húsz százalékkal nőtt is az uniós országokba, illetve Nagy-Britanniába érkező cseppfolyósított földgáz mennyisége – számolt be a Rystad Energy ügynökség közléséről a CNN. A hírt a HVG.hu szemlézte. Az orosz energiahordozók importja ugyanakkor jelentős mértékben csökkent. A cseppfolyósított földgáz behozatali értéke egy és kétmilliárd dollár között van, idén március és október elseje között pedig több érkezett, mint a tavalyi azonos időszakban. Ennek oka többek közt, hogy hiány jött létre földgázból, az orosz nyersanyag importja pedig megkétszereződött, 1,2 millió tonnára nőtt.

Az Északi áramlat 1 vezetéken leállt a gázszállítás, így az európai országok gyorsan cseppfolyósított földgáz vásárlásába fogtak. Ilyet nem a Gazprom, hanem a privát tulajdonban lévő Novatek, Oroszország második legnagyobb földgázkitermelő vállalata exportál. Oroszország egyébként cseppfolyósított földgázból a negyedik legnagyobb exportőr, ez Európa importjának nagyjából a tizenöt százalékát teszi ki. Az arány jövőre is megmaradhat. Az európai szankciók jelenleg nem is vonatkoznak a földgázra, miután annak szerepe nagyon is jelentős egyes uniós államok, köztük Németország és Magyarország energiagazdálkodásában.

Cseppfolyósított földgáz a legnagyobb mértékben az Egyesült Államokból, aztán Katarból érkezik. Amerikából nagyjából háromszor annyi, mint Oroszországból. Az orosz termék legfontosabb vásárlói között Belgiumot, Franciaországot és Spanyolországot találjuk. Az uniós összimport elérte már a 86 millió tonnát, ami 47 százalékos növekedésnek számít, így pedig sikerült feltölteni a gáztározók 95 százalékát.