Megjelentek a szarkák a menekülteknek szánt adományok körül

Megjelentek a szarkák a menekülteknek szánt adományok körül

Adományok a Migration Aid-nél (Forrás: Migration Aid/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahol adományok vannak, ott megjelenik előbb-utóbb a rosszszándék is. Munkatársunk Kárpátalján tapasztalta, miként próbálták lefölözni a bajban lévőknek szánt felajánlásokat. 

Különös közjátéknak lehettünk tanúi a minap a beregszászi Sevcsenko utcában, ahol a hatóságok nemrég gyűjtőpontot alakítottak, hogy a helyiek ruhákat és élelmiszereket vihessenek a menekülteknek. Mint kiderült, a felfordulást néhány helyi lakos okozta, akik megjelentek a gyűjtőponton, mintha menekültek lettek volna. Ők azt állították, hogy egyenesen Harkivból jöttek, azonban ezt semmilyen dokumentummal nem tudták alátámasztani. Majd miután néhányan felismerték, hogy helyi lakosokról van szó, hangos átkozódásba kezdtek és megfenyegették az önkénteseket.

A hír azonnal bejárta a kárpátaljai kisvárost, majd a közösségi oldalakon lassan tömegével érkeztek a panaszok, miként dézsmálja meg néhány család az adományokat – amelyek többek között Magyarországról érkeznek. Kiderült, hogy többen közülük a magyar-ukrán határátkelőhöz is rendszeresen járnak, hogy már ott kérjenek az adományokból. A módszerük meglehetősen egyszerű: a határ ukrán oldalán jelzik, hogy Harkivból vagy Kijevből érkeztek, amit a segélyszállítmányokat kézbesítő önkéntesek általában nem ellenőriznek.

A lakosság felháborodást mutatja, hogy a közösségi oldalakon sokan már a rendőrség beavatkozását kérték, mások a polgármestert szólították meg, hogy sürgősen tegyen valamit, mert az érkező adományokat ilyen módon orozzák el a menekültektől azok, akik egyszerűen nem hajlandók dolgozni. A helyiek tudni vélik, hogy pontosan kikről van szó (az önkéntesek még fényképeket is készítettek róluk), szerintük itteni népes családok próbálnak most élősködni az adományokon.

A menekülteknek szánt adományok megcsapolása egyébként Magyarországon sem idegen jelenség: múlt pénteken például a Migration Aid nevű civil szervezet jelezte, hogy minden krízishelyzetben előbb-utóbb megjelennek azok, akik visszaélnek mások segítő szándékával. Ők azzal találkoztak az elmúlt napokban, hogy vannak, akik a Migration Aid nevében gyűjtenek adományokat, holott ez a szervezet nem is gyűjt tárgyi felajánlásokat. Az adománygyűjtő raktárakban ugyanis jelenleg hegyekben állnak a különböző adományok, ezért egyelőre hatalmas kihívás azok rendszerezett tárolása. Mivel a korábbi évek tapasztalatai alapján a szervezet tisztában volt azzal, hogy az első napokban ez várható, el sem kezdtek tárgyi adományokat gyűjteni.

A Migration Aid ugyanitt jelezte: a közeljövőben ilyen adományokat is gyűjtenek majd, de nem magyarországi felhasználásra, hanem Ukrajnába, illetve a tartósan Magyarországon maradó ukrán menekült családok megsegítésére. Ezért arra kérik az adakozni vágyókat, hogy ha Migration Aid-en keresztül szeretnének segíteni a menekülteken, csak akkor és azokon a helyeken adakozzanak, amit az oldalukon is jeleznek.

Az orosz-ukrán háború csütörtöki fejleményeit itt követhetik percről percre.