Ukrán főügyészség: 200-nál is több gyerek halt már meg a háborúban

Ukrán főügyészség: 200-nál is több gyerek halt már meg a háborúban

Holttestet hoznak ki az Ukrajnát ért orosz támadásban megrongálódott ház emeletes ház egyik lakásából a Kijev közelében fekvő Borogyankában 2022. április 9-én (Fotó: MTI/EPA/Oleg Petrasjuk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

225 gyerek vesztette életét Oroszország Ukrajna ellen február 24-én indított háborújában – ezt az ukrán főügyészség közölte vasárnap. Ezen felül még több mint 413 kiskorú sérült meg. A tájékoztatás szerint ezek nem végleges adatok, mivel még nem tárták fel teljesen a gyerekáldozatok számát azokon a helyszíneken, ahol jelenleg is heves harcok folynak vagy a korábban megszállt, nemrég felszabadított területeken.

A napi szintű orosz ágyúzásokban és bombázásokban eddig 1635 oktatási intézmény rongálódott meg, közülük 126 teljesen megsemmisült.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap, a második világháborúban elhunytak emléknapján a Kijev melletti Borogyankába látogatott, arra a településre, ahol – miután visszavették az orosz csapatoktól – nagy számú civil holttestét találták meg tömegsírokban. Az ott készült videofelvételen Zelenszkij azt üzente Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy „a bunkerében nem rejtőzhet el” a felelősségre vonás elől. Szavai szerint Oroszország a második világháborút próbálja rekonstruálni, és „elődeit is túlszárnyalni, hogy az emberiség történetének legnagyobb gonoszává váljon”. – Idén másképp mondjuk és másképp halljuk azt, hogy soha többé. Fájdalmasan, kegyetlenül hangzik. Nem felkiáltójellel, hanem kérdőjellel a végén. Azt mondod: soha többé? Mondd ezt Ukrajnának! – emlékeztetett az elnök a második világháborúval kapcsolatban hangoztatott jelmondatra.

Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 25,5 ezer orosz katona esett el, az ukrán erők megsemmisítettek 199 orosz repülőgépet, 156 helikoptert, 12 hadihajót, 1130 harckocsit, 2741 páncélozott harcjárművet, 509 tüzérségi és 86 légvédelmi rendszert, valamint 179 rakéta-sorozatvetőt.

(MTI)

Címkék: ukrajnai háború