Hogyan lehet észrevenni a gyermekkori hallácsökkenést? (x)

Hogyan lehet észrevenni a gyermekkori hallácsökkenést? (x)

Hallásunk egy olyan kincs, amit sokszor nem is értékelünk egész addig, amíg valamilyen probléma nem lesz vele. Idősebb gyermekeknél és felnőtteknél relatív könnyen észre lehet venni a halláscsökkenést, hiszen nagyon zavaró az adott egyénnek. Gyermek- és csecsemőkorban azonban közel sem ilyen egyszerű a helyzet.

Hallás, az egyik legnagyobb kincsünk

Felnőttkorban legtöbbször egyértelmű, ha valakinek problémája merül fel a hallásával, így gyorsan el lehet kezdeni a probléma gyökerét felkutatni. Gyermekeknél azonban, különösen, ha esetleg veleszületett halláskárosodásról van szó, nincs viszonyítási alap, így a gyermek jelezni sem tud, hogy probléma van. Legyen szó akár csecsemő, gyermek- vagy felnőttkori halláscsökkenésről, a Ju-Med Egészségcentrum audiológiai szakrendelésén minden esetben tudnak segíteni.

Csecsemők és kisgyermekek esetén a környezetében lévő felnőttekre hárul a feladat, hogy észrevegyék, valami nincs rendben. Ez azértl is fontos, mert a testi-lelki-értelmi fejlődés egyik nagyon fontos eleme a megfelelő hallás. Ugyanígy fontos a hallás a beszédtanulásban is.

Mire kell figyelni gyermekkorban

Egyéves kor alatt árulkodó jel lehet, ha a csecsemő nem reagál hangos, hirtelen zajokra, illetve közeli családtagok hangjára nem figyel, azok nem nyugtatják meg. Szintén fontos odafigyelni arra, ha esetleg féléves kor után nem lesz változatosabb a gagyogása és egyéves kor körül nem utánozza a hangokat, nem jönnek az első, egyszerű szavak. Egy- és hároméves kor között, ha a gyermek soha nem reagál az utasításokra, illetve elmarad a beszédfejlődése, gondolni kell halláscsökkenésre.

Óvodáskorban jellemző lehet, ha a gyermek sokszor visszakérdez, illetve hangosabban beszél és nagyobb hangerőn hallgatja a televíziót. Óvodás- és iskoláskorban is jellemző lehet a problémás viselkedés, lassabb fejlődési ütem, nehézség a tanulmányokkal, illetve befelé forduló magatartás. Ezek a tünetek természetesen nem kizárólag halláscsökkenést jelezhetnek, de érdemes kizárni azt.

Felnőtt- és időskori halláscsökkenés

Felnőtteknek jellemzően gyorsan feltűnik, ha valami okból romlik a hallásuk. Mivel van mihez viszonyítani, ezért rettentő zavaró a halláscsökkenés. Ennek megfelelően a felnőttek legtöbbször hamar szakember segítségét kérik. Ez alól kivétel lehet, ha a halláscsökkenés fokozatos, ilyenkor általában a környezet jelzi először, hogy valamilyen probléma van. Időskorban a halláscsökkenés gyakori probléma és hosszú idő alatt alakul ki. Ennek ellenére is alapos kivizsgálás szükséges, ebben az esetben is.

Minden halláscsökkenés esetén elsőként fül-orr-gégészeti kivizsgálás szükséges, hiszen számos ok jöhet szóba. Ezáltal számos felesleges vizsgálatot el lehet kerülni és célzottan kezelni az adott problémát vagy betegséget.