Milyen ételtároló dobozt érdemes választani? (x)

Milyen ételtároló dobozt érdemes választani? (x)

Az ételkiszállítás az utóbbi években robbanásszerű növekedésnek indult. Számtalan kifőzde, food truck, rendszeres menüztető cég alakult, sőt, a tradicionális éttermek egy része is beállt az ételszállítók sorába. Az emberek lassan hozzászoknak ahhoz, hogy néhány kattintással otthonukba, munkahelyükre rendelhetik az aznapi ebédet vagy vacsorát.

A csomagolóipar is felkészült erre a kihívásra, és innovatívabbnál innovatívabb csomagolóanyagokat kínálnak a kiszállító cégek számára, legyen szó folyékony vagy szilárd, hideg vagy meleg ételről, levesről, főételről, desszertről vagy akár salátáról.

Az ételtároló dobozok anyaga

Klasszikusnak számít az ételek szállítására a műanyag doboz, de az utóbbi időben számos új, vagy újragondolt csomagolóanyag került be a piacra. Továbbra is nagyon népszerű az indepack.hu mikrózható műanyag elviteles doboza, ami PP-ből készült, de műanyagok tekintetében találhatunk PET, PVC, PE, PS illetve XPS alapanyagból készült tárolóedényt is.

Aki a környezetbarát csomagolást keresi, érdemes a papír felé nézegetnie, hiszen a korszerű gyártási technológiának köszönhetően a papír alapanyagot mindkét oldalon olyan anyaggal vonják be, amitől cseppmentessé válik, így akár leves szállítására is alkalmas lehet.

Szintén környezetbarát alapanyag a PLA és a CPLA, amit nevezhetünk búzafalú doboznak is, hiszen ezeket az anyagokat magas keményítőtartalmú gabonából állítják elő. A PLA hőtűrése nem túl nagy, azonban a CPLA már magas hőmérsékletű ételek esetében is használható.

Külön meg kell még említenünk a cukornádat, hiszen olyan ételszállító dobozt gyártanak belőle, ami pontosan úgy néz ki, mint a habdoboz, viszont ökocsomagolás, hiszen kizárólag természetes anyagból készül, és használat után sem szennyezi a környezetet, hanem lebomlik.

Folyékony ételek csomagolása

Remek leveses papírpoharakat találsz, amik az illeszkedő tetővel garantálják a cseppmentességet, de a műanyag edények tetővel is tökéletesen helyt állnak a forró, folyékony levesek esetében.

Főételek szállítása

Nagyon népszerűek a papír tésztásdobozok, illetve ökovonalon a cukornád menüboxok és a búzaszalma menüboxok. Műanyag vonalon szinte korlátlan választékot találhatunk, hiszen mindenfajta műanyagból készítenek főételes csomagolást.

Desszertek, saláták kínálása

Ebben a kategóriában arra kell figyelnünk, hogy víztiszta, átlátszó terméket keressünk, hiszen csak így lehet mutatós egy szép desszert vagy egy színes salátaköltemény. Itt formák tekintetében is játszhatunk.

Az ételcsomagolás tekintetében tehát először is azt kell eldönteni, hogy környezetbarát ökocsomagolóanyagot szeretnénk-e használni, vagy maradunk a klasszikus műanyagnál. Ezeken belül pedig meg kell találnunk az adott ételnek megfelelő dobozt, oda kell figyelnünk a szállítandó élelmiszer állagára, hőmérsékletére és arra, hogy vissza kell-e majd zárni a csomagolást vagy sem. A fenti ételtárolási formák tehát hatalmas mozgásteret biztosítanak nekünk, éljünk a lehetőséggel!