A Four Generations Property szerint átgondolatlan a használt ingatlanok háttérbe szorítása az otthonteremtési kedvezmények javára (x)

A kormány otthonteremtéssel kapcsolatos legújabb intézkedései és a korábban meghirdetett programok eddigi hatásainak összegzése ismét felszínre hozott egy régóta fennálló problémát. Jelesül, hogy az új építésű ingatanok aránytalanul kedvezőbb elbírálás és támogatás alá esnek, mint a használt lakások. Pedig a Four Generations Property SE szerint a használt ingatlanok remek otthonteremtési és befektetési lehetőséget kínálnak azoknak, akiknek egyszerűen megfizethetetlen egy új építésű lakás.

Egy új építésű ingatlan nem feltétlen jobb, mint egy régi, akár életjáradékért megvásárolt lakás

Az előnyök csak első látásra szólnak az új építésű lakások és házak mellett.

• A modern építési anyagokat és technológiákat, valamint az energiahatékonyságot szoktak a leggyakoribb érvek lenni az új építésű ingatlanok mellett. Ezek még akkor sem lennének aduászok, ha figyelmen kívül hagynánk, hogy a beépítésre kerülő korszerű anyagok csak szakszerű kivitelezés esetén fogják hatékonyan betölteni funkciójukat, ami lássuk be, nem minden esetben garantált.

• Az sem utolsó szempont, hogy a jóval drágább anyagok rezsikiadásban történő megtérülésé bizony alsó hangon is 10–15 év, tehát a hatás elsősorban lélektani és nem igazán érzékelhető a pénztárcánkban. A jelenség ahhoz hasonló, mint amikor 5 forinttal emelkedik az üzemanyag ára, és bár még 50 liter tankolása esetén is mindössze 250 forintot lehet spórolni, sokan mégis órákat állnak sorba az emelést megelőző napon.

• Ezzel szemben, ha a használt ingatlanokat, régebbi társasházakat, bérpalotákat a lebontásuk helyett megőrizzük és korszerűsítjük, rengeteg energiát, építőanyagot és pénzt takaríthatunk meg. A bontással együtt járó környezetszennyezés elkerüléséről nem is szólva. Az életjáradéki szerződés megkötése pedig még előnyösebb vásárlási lehetőséget biztosít a régi ingatlanokhoz.

Megfizethető életjáradékos ingatlanok vs. támogatott új építésű lakások

Az ekkora, pénzben is jól mérhető megtakarításnak egyértelmű előnye a kedvezőbb ár, és ez az, amire a társadalom nagy részének szüksége van. Egy megfizethető saját otthonra! Ezt jelenleg vitathatatlanul csak a használt lakások és házak esetében lehet megvalósítani. A vételár még kedvezőbb lehet, ha életjáradéki szerződés megkötésével történik az ingatlan megvásárlása.

Ezért indokolatlan a támogatások új építésű ingatlanokra való kihegyezése. Véleményünket az igénylések aránya is alátámasztja. Annak ellenére, hogy kevesebb összeg igényelhető, sőt még a bankok is rosszabbul finanszírozzák, az otthonra vágyók 80%-a mégis használt, régi lakásokkal kapcsolatban adta be az igénylését.

Új építésű lakás vásárlása: nem a szükséglet, hanem a pénztárca dönt

Az elmúlt 10–15 évben a magas ingatlanáraknak volt még egy igen lényeges hatása az otthonteremtés tekintetében. Mégpedig az, hogy a családok nem a szükségleteiknek megfelelő lakást vagy házat vásárolták meg, hanem egész egyszerűen azt az ingatlant, amelyikre pénzük volt. Ráadásul a legtöbb esetben azt is egy életre eladósodva!

Sajnos a helyzet nemhogy javulna, hanem még tovább romlik, ugyanis az állami támogatások és az alacsony kamattal kecsegtető jelzáloghitelek elsősorban árfelhajtó hatást gyakorolnak az ingatlanpiacra.

Használt ingatlan vásárlás hitel nélkül? Igen, ezek az életjáradékos lakások

A fentiek ellenére a helyzet koránt sem kilátástalan, sőt! Igen is van lehetősége, ha nem is azonnali költözéssel, de azonnali tulajdonszerzéssel saját, az igényeinknek is maximálisan megfelelő használt lakás vagy ház vásárlására. Ráadásul mindezt anélkül, hogy egy fillérnyi hitelt kellene felvennie. A megoldást a Four Generations Property SE szállítja nekünk, saját konstrukciójával, amely megkönnyíti a használt és régi ingatlanok vásárlásának menetét.

Életjáradékos ingatlanok: tulajdonszerzés azonnal, költözés később

A Four Generations Property SE innovációjának köszönhetően olyan jelentős mértékű árkedvezményt (a legtöbb esetben 40–60% az ingatlan teljes árából) és előnyöket élvezhetünk a használt ingatlan vásárlás kapcsán, ami nem csak motiváló viszonzása a futamidőnek, de amelynek köszönhetően már nem lesz szükség sem hitelfelvételre, sem arra, hogy az utolsó fillérig kiköltekezzünk. Az inflációval, és az ingatlanárak emelkedésével szemben pedig magával az azonnali tulajdonszerzéssel szerezhetünk védettséget.

Mit kell adnunk cserébe egy nyomott áron megvásárolt életjáradékos ingatlanért?

Az ilyen régi ingatlanok kedvezményes vásárlása esetén életjáradéki szerződést kell kötnünk a használt lakás vagy ház aktuális tulajdonosával. Itt már az elején érdemes tisztázni, hogy az életjáradéki szerződés NEM egyenlő a tartási (eltartási) szerződéssel. Az életjáradék esetében a befektetőnek nincs gondozási kötelezettsége, mert azt egy előre meghatározott egyszeri vagy rendszeres összeg kifizetésével kiváltja. Tehát ez egy tisztán üzleti megállapodás mindkét fél számára.

Az ilyen használt ingatlanokban olyan idős emberek élnek, akik a befektetőnek adott 40, 50 vagy 60%-os árengedményért cserébe csupán a lakhatásuk fenntartását kötik ki a szerződésben. Egy életjáradékos ingatlan megvásárlása számos, korábban nem tapasztalt előnnyel jár az otthonteremtésben gondolkodók számára. Ilyen például az illetékkedvezmény, ami már önmagában több százezres, de akár milliós megtakarítást is jelenthet.

Mindehhez viszont be kell valahogy jutni az életjáradékos lakások és házak piacára. Ehhez nyújt segítséget a Four Generations Property SE ingatlantanácsadó, hogy a használt ingatlanok tulajdonosai megbízható befektetőket találkozhassanak. Ezzel pedig mindkét fél jól jár.

Címkék: ingatlan