A Hamász szerint túszok haltak meg az izraeli ellentámadásban

A Hamász szerint túszok haltak meg az izraeli ellentámadásban

Izraeli rakéta csapódik be Gázába 2023. október 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások közel 1200 ember halálát okozták a Gázai övezetben (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

• A Hamász állítása szerint meghalt 13 túsz a Gázai övezetet érő izraeli légicsapásokban
• Izrael távozásra szólította fel a Gázai övezet északi részén élőket, akik erre 24 órát kaptak
• Ez a gyakorlatban azt jelenti: 1,1 millió embernek kellene a déli területekre menni
• Izrael ezt amiatt kéri, mert hamarosan szárazföldi műveletet fog végrehajtani a Hamász ellen

• Az ENSZ szerint ennek végrehajtása lehetetlen, Izrael szerint viszont a nemzetközi szervezet válasza szégyenteljes
• A palesztin Vöröskereszt szerint sem kivitelezhető ennyi ember evakuálása, az orvosok egy része nem hajlandó otthagyni a betegeit

• A Hamász arra utasította a gázaiakat, ne tegyenek eleget az evakuálási felszólításnak
• Az Amnesty International szerint azzal, hogy Izrael kollektíven bünteti a gázaiakat, háborús bűncselekményt hajt végre

Egy Hamász által nemrég közzétett nyilatkozat szerint 13 túsz vesztette életét az Izraeli légicsapások miatt Gázában – írja a SkyNews. Hatan közülük állítólag Gáza északi körzetében, hét másik fogoly pedig három különböző körzetben veszthette életét. A terrorista csoport emellett arra is felhyvta a figyelmet, hogy a halottak között külföldi állampolgárok is vannak. Korábban a Hamász túszok megölésével zsarolta Izraelt, abban az esetben, ha az izraeli légierő figyelmeztetések nélkül bombázna civil célpontokat; Izrael ezzel szemben azt állítja, hogy csak rejtőzködő fegyveresekre próbál csapást mérni.

A Hamász azt kéri a gázaiaktól, hogy ne menjenek sehova

Hagyja el 1,1 millió észak-gázai az otthonát és menjenek az övezet déli részére a következő 24 órán belül – ezt mondta az izraeli katonaság az ENSZ-nek szerint még csütörtök éjfél előtt, amit a BBC írt meg pénteken hajnalban. Az ország az evakuálást azért rendelte el, mert szárazföldi offenzívát készít elő a Hamász ellen, vagyis azt, hogy behatoljanak a Gázai övezetbe. Az ENSZ szerint ennek végrehajtása „lehetetlen”, ám a Hamász által megtámadott ország szerint a szervezet válasza „szégyenteljes”. 

A parancs az ENSZ szerint a helyi személyzetükre is vonatkozik, és azokra a lakosokra, akik az általuk fenntartott gázai intézményekben tartózkodnak északon: iskolákban, egészségügyi intézményekben, kórházakban. A teljes – és igen sűrűn lakott – Gázai övezetben összesen 2,3 milliónyian élnek, vagyis a lakosság közel felének kellene délre vonulnia. Mindezt úgy, hogy a Gázából való teljes távozásra nincs lehetőségük, az egyetlen határátkelőt Rafahban az utolsó hírek szerint még pár nappal ezelőtt lezárták – amin keresztül egyébként az övezetnek szánt segélyek is érkezni szoktak. A CNN utóbbi kapcsán azt írta, Egyiptom csütörtökön cáfolta a rafahi átkelő lezárásával kapcsolatos híreket, de hogy az jelenleg nyitva van-e, azt az amerikai hírportál nem tudta önállóan megerősíteni.

Az ENSZ ezzel kapcsolatos közleményében azt írta: „lehetetlen”, hogy egy ilyen lépés „pusztító humanitárius következmények nélkül valósuljon meg”. Határozottan kérik, hogy vonják vissza az ezzel kapcsolatos parancsot, különben a már mos is tragikus helyzet veszélyessé változhat. Izrael ENSZ nagykövete szerint viszont a nemzetközi szervezet reakciója „szégyenteljes”. – Az ENSZ éveken át szemet hunyt a Hamász felfegyverzése felett és afelett, hogy a civil lakosságot és civil infrastruktúrát rejtekhelyként használja a fegyverei és gyilkosságai számára – mondta Gilad Erdan. Szerinte most ahelyett, hogy Izrael mellé állna az ENSZ, akinek állampolgárait lemészárolták a Hamász terroristái, és amely ország szeretné minimalizálni a károkat azok felé, akik nem érintettek, inkább prédikál neki. Jobban teszi az ENSZ, ha most a túszok hazatérésére fókuszál, és arra, hogy elítélje a Hamászt és támogassa Izrael jogát önmaga megvédéséhez.  Az ENSZ bár tiltakozott az evakuálási felszólítás ellen, de a Palesztinai Menekültügyi Ügynöksége (UNRWA) bejelentette, hogy műveleti központját és a nemzetközi személyzetet áthelyezte az övezet déli részére a közepéről.

A palesztin Vöröskereszt is megszólalt az ügyben a BBC szerint. – Nem megoldható, hogy egymillió embert biztonságosan elmozdítsunk Észak-Gázából 24 órán belül – mondta Nebal Farsakh, a szervezet szóvivője az Associated Pressnek. – Mi fog történni a pácienseinkkel? Vannak sérültjeink, időseink és gyerekeink a kórházakban – mondta. Szerinte több orvos is megtagadta a kórházak evakuálását és a betegeik elhagyását. Ráadásul a palesztinoknak nincs hova menniük. Azt is mondta, „egyszerűen hihetetlen”, hogy a bombázások közepette azt kérik az emberektől, hogy evakuálják magukat egy másik területre úgy, hogy közben az infrastruktúra és az utak hatalmas pusztítást szenvedtek el és közben korlátozzák a mozgást.

Az Amnesty International is megszólalt pénteken sürgetve Izraelt, hogy azonnal hagyjon fel a Gáza elleni blokáddal. A CNN szerint azt közölték: „A gázai civil lakosok kollektív büntetése háborús bűncselekménynek minősül – ez kegyetlen és embertelen. Az Amnesty megismétli, a palesztin civilek nem felelősek a Hamász és más fegyveres palesztin csoportok bűneiért és Izraelnek tilos a nemzetközi jog szerint szenvedést okozni nekik olyan cselekedetekért, amelyek elkövetésében nem játszottak szerepet és amelyekre nincsen ráhatásuk”.

A BBC később arról is írt, az izraeli katonaság azt üzente a Gázaváros lakói számára, hogy távozzanak a „biztonság és védelem” érdekében. – Majd csak akkor térhetnek vissza Gázavárosba, ha majd egy ezzel kapcsolatos újabb bejelentés azt engedélyezi – tették hozzá. Gáza városa a Gázai övezet legnagyobb települése, közel 600 ezren lakják. Az MTI arról írt, a rendkívül sűrűn lakott település evakuálásra azért van szükség, mert a Hamász terroristái a civilek otthonai és polgári területek alatti alagutakban bujkálnak, ahol az izraeli hadsereg jelentős hadműveleteket kíván végrehajtani a következő napokban. – Minden csatornán keresztül küldjük a hadsereg üzeneteit, és tudjuk, hogyan érhetjük el őket. Még mindig van áram, hogy ezek az üzenetek mindenkihez eljussanak – mondta Daniel Hagari a gázai lakosok értesítéséről. A gázaiakat arra szólították fel, hogy költözzenek át az övezetben található Vádi Gáza folyó déli oldalára. Hagari szerint az evakuálás több napig is eltarthat.

A Hamász propagandának nevezte a felhívást, és utasította a lakosokat, hogy ne hallgassanak a kiürítési felszólításra. A CNN szerint közleményükben úgy fogalmaztak: „A megszállás megpróbál hamis propagandát terjeszteni különféle módokon, a céljuk, hogy összezavarják a lakosságot és aláássák a belső frontunk stabilitását”. Ugyanakkor azt Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője megerősítette,  a hadsereg tisztában van azzal, hogy 1,1 millió ember evakuálása Gáza északi részéből több ideig is tarthat, mint 24 óra, de nem volt hajlandó pontosítani, hogy figyelembe veszik-e, ha az evakuáció tovább tart majd.

Tüntetések a világban

Eközben az arab világban palesztinbarát tüntetések szerveződnek, mint például Irakban és Jordániában. Idehaza viszont a rendőrség már két palesztin szimpátiatüntetést tiltott be, az egyiket péntekre, a másikat szombatra tervezték. Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban arról beszélt, itt nem lehet szimpátiatüntetést tartani terrorszervezetek mellett, mert az önmagában is terrorveszélyt jelentene a magyar polgároknak, „ezt felejtsük el, ennek nincs itt az ideje, nem fogunk ehhez semmilyen engedélyt se megadni”.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter még csütörtökön közölte, hogy a Hamász szombati támadása és az izraeli válaszlépés óta Franciaországban „több mint száz antiszemita incidenst” észleltek, amelyek kapcsán 41 embert őrizetbe vettek. A mintegy ötszáz zsidó vallási helyet és oktatási intézményt jelenleg 10 ezer rendfenntartó védi, írja az MTI. Franciaországban él Európa legnagyobb muszlim és zsidó közössége is, Emmanuel Macron államfő arra szólította fel a franciákat, hogy maradjanak egységesek és tartózkodjanak attól hogy hazahozzák az Izrael és a Hamász közti konfliktust.

Az események következményei immár elérték Kínát is,ahol megkéselték a pekingi izraeli nagykövetség egyik alkalmazottját – derül ki a kínai külügyminisztérium közleményéből. A kínai külügy újságíróknak eljuttatott közleményében az áll, hogy a támadás nem a nagykövetségen történt, a férfi állapota stabil. 

A múlt szombaton kirobbant háborúban eddig 258 izraeli katona esett el, akiknek családját már értesítették. Az elmúlt napokban hatezer bombát lőttek ki az övezet felett az iszlamista terrorista vezetők likvidálására és létesítményeik lerombolására, mintegy hétszázötven katonai célpontot támadott az izraeli légierő.

 

Címkék: Izrael, ENSZ, Gáza