Navracsics Tibor: A sokszor radikális, leegyszerűsítő nyelvezet riasztó lehet

Navracsics Tibor: A sokszor radikális, leegyszerűsítő nyelvezet riasztó lehet

(Fotó: Flickr.com/ActuaLitté)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár cenzúrát kiáltott Navracsics Tibor, miután a tapolcai mozi nem engedte levetíteni az Elkxrtukot, a fideszes politikus még maga sem látta a filmet – mondta el a Hvg360-nak adott interjújában. Egyébként nem érzi úgy, hogy túlreagálta az ügyet, „minek nevezzem azt, amikor valakik megnéznek egy filmet, majd úgy döntenek, hogy azt mások nem tehetik meg”.

Navracsics elmondta, még nincs döntés arról, hogy ő induljon a tapolcai választókerület egyéni képviselőjeként, de „mindig is azt gondolta, hogy az egyéni országgyűlési képviselői mandátum az egyik legerősebb felhatalmazás, amit politikus kaphat”.

Azzal kapcsolatban, hogy miután 2014-ben a politikus otthagyta a hazai belpolitikát, az nem előnyére változott, a politikus azt mondta: 2001 decemberére teszi a kulturális lejtmenet kezdetét, amikor az Orbán–Nastase-megállapodás után a szocialisták 23 millió románnal ijesztgettek. – Azóta folyamatosan része a magyar belpolitikának a negatív kampány. Ha ugyanis valaki egyszer bevet egy ilyen fegyvert, lavinát indít el vele, ami másokat is hasonló taktikára kényszerít – vélte.

Hogy Márki-Zay Péter lehet-e sikeres a törzsi ellentétek felszámolásában, arra azt mondta: „A homoszexualitással vagy az alkotmányossággal kapcsolatos megjegyzései számomra nem egy konszenzusos figurát mutatnak. De részletkérdés, hogy milyen ember, nekem fontosabb, hogy kikkel van együtt. Nehezen tudom megérteni, hogy tud odaállni egy ilyen összetételű ellenzéki tábor élére. De hangsúlyozom, én soha nem személyek ellen politizáltam, még Gyurcsány Ferencet sem személyében támadtam.”

Arra felvetésre, hogy nem tenne-e jót a Fidesznek 12 év után ellenzékből politizálni, úgy fogalmazott: „A politikai öngyilkosságnak számos módja van, az egyik az, ha erre igennel válaszolnék. Szóval: nem!”. A pártot érő legaggasztóbb kritikák közt azt említette, csak az idősebb fideszesek emlékeznek arra, milyen volt ellenzékben lenni. – A párt szervezeti kultúrájára szerintem az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy egyre többen vannak olyan fiatalok, akik nem dolgoztak egy ellenzéki Fideszben. Nem tanulták meg, hogy ha bármit el akarunk érni, az csak kemény munkával és a választópolgárok segítségével sikerülhet. Szerintem egyébként a Fidesz politikailag jól teljesít, ezt mutatják a támogatottsági adatok is – fejtette ki.

Később arra is kitért, szerinte túlságosan konfrontatív politikát folytat a kormány az Európai Bizottsággal szemben, és túl sok frontot nyit. – Nagyon sajnálom azt is, hogy a Fidesz otthagyta az Európai Néppártot – mondta. A kérdésre, hogy el tudja-e képzelni Magyarországot az unión kívül, nemmel felelt, majd arra a felvetésre, hogy a Fidesz ezt el tudja-e képzelni, azt mondta: „Én a Fidesz vagyok”.

Arra, hogy a Fidesz miért veszítette el a budapestieket, nagyvárosiakat és fiatalokat, úgy fogalmazott: „A sokszor radikális, leegyszerűsítő nyelvezet riasztó lehet azok számára, akik nemcsak fekete-fehérben, hanem árnyalatokban is látják a világot. Az nem baj, hogy a Fidesz erős és egyszerű üzenetekkel kommunikál, de ez nem zárna ki egy ezzel párhuzamos árnyalt kommunikációt. Hiszen sokan vannak úgy, hogy egy állásponttal egyetértenek, de szeretnék ismerni a bizonyítási sort is. Ám ha a kommunikáció nem az érvekről, hanem a vitapartner hitelének kétségbe vonásáról szól, azzal semmire sem jutunk”. 

A teljes interjú Navracsics Tiborral itt olvasható el.