„Senki nem örül egy ilyen ügynek” – Orbán Viktort is szembesítették a Völner-üggyel

„Senki nem örül egy ilyen ügynek” – Orbán Viktort is szembesítették a Völner-üggyel

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 27-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Völner Pál és Schadl György ügye, háború és háborúpártiság, orvosi kamara és kommunisták – ezeket a témákat hozták fel ellenzéki képviselők, amikor az Országgyűlés ülésén lehetőségük volt személyesen a miniszterelnökkel vitatkozni. A végrehajtókkal kapcsolatos vádakat Rogán Antalnak is nekiszegezték arra hivatkozva, hogy a nyomozati anyagokban többször is szerepel „Tóni” név.

– Tudott Völner Pál, Varga Judit és a végrehajtók korrupt üzelmeiről? – ezt kérdezte az Országgyűlés ülésén az úgynevezett azonnali kérdések órájában Kálmán Olga a miniszterelnöktől. A Demokratikus Koalíció politikusa felidézte, hogy a volt igazságügyi államtitkár – aki már vádlott is a korrupciós ügyében – a bíróság elé idéztetné egykori főnökeit, így Varga Juditot és Trócsányi Lászlót. – Ez azt jelenti, hogy Völner Pál nem hajlandó egyedül elvinni a balhét – fogalmazott. Orbán Viktor a konkrét eset kapcsán nem mondott semmit, csak azt, hogy mivel folyamatban lévő ügyről van szó, a legfőbb ügyészhez kell fordulni. Azt mindenesetre kiemelte, hogy a jogszabályok mindenkire vonatkoznak, minden képviselő és kormánytag a hivatalba lépésekor esküt tesz, ennek része, hogy a törvényeket megtartja és megtartja. Ő maga pedig eszerint végzi a munkáját.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke azt kérdezte Orbán Viktortól, hogy miért lehetnek az ötödik Orbán-kormányban egykori MSZMP-tagok, korábbi kommunisták. A miniszterelnök válaszában ugyanakkor kifejtette, hogy mindig is szabadságharcosok voltak és azok is maradtak, most külső erőkkel és belső megbízottjaival szemben küzdenek, utóbbiak közé sorolta a Momentumot is. A DK-ra és az MSZP-re utalva pedig megjegyezte, erről a témáról Gelencsér Ferenc a szövetségeseit kérdezze. Reagálásában az ellenzéki politikus felsorolta Pintér Sándor, Stumpf István, Fónagy János, Tállai András és Matolcsy György nevét, mindegyik után megegyezve: „MSZMP-tag, egykori kommunista”. Orbán Viktor viszonválaszában elfogadhatatlannak nevezte a hangnemet. – A felsoroltak többet tettek a hazájukért, mint amit valaha tenni fog – mondta a miniszterelnök.

Az MSZP-s Gurmai Zita azt sérelmezte, hogy a kormány és az ahhoz tartozó médiumok háborúpártinak állítják be az ellenzéket, „elpusztítandó ellenséget” kreálnak belőlük. A szocialista képviselő a kérdése közben azt is megjegyezte, hogy nem sok hasonlóság van közte és a kormányfő között, a testalkati hasonlóság mellett az, hogy mindketten szülők. Ezért külön sérelmezte a gyűlöletkeltést. Orbán Viktor ugyanakkor kifejtette, hogy az ellenzék valóban háborúpárti. A kormány álláspontja ugyanis, hogy legyen azonnali tűzszünet és kezdődjenek meg a béketárgyalások, ezért nem vesznek részt semmiben, ami a háborút meghosszabbítja. Az ellenzék álláspontja ezzel szemben – folytatta a miniszterelnök –, hogy a háború elhúzódása egyik oldalon győzelmet hoz és utána béke lesz. Amikor erre válaszul Gurmai Zita megismételte, hogy ők nem háborúpártiak, a miniszterelnök „köszöntötte” őt a békepártiak táborában.

A Mi Hazánk-os Toroczkai László is a végrehajtók ügyét hozta fel, azt mondta, hogy maffiarendszer alakult ki a szektorban és ráég a kormányra ez az ügy. Orbán Viktor ugyanakkor nem tart attól, hogy ez történne. – Senki nem örül egy ilyen ügynek, de senki sem vonhatja kétségbe, hogy az ügyészség úgy jár el, ahogy el kell járni. A jogszabályok mindenkire vonatkoznak, legyen szó államtitkárról is – fogalmazott.

– Miniszter úr, ha szólíthatom így, Tóni – ezzel kezdte Rogán Antalnak feltett kérdését a párbeszédes Jámbor András. Ő is a végrehajtói ügyet vette elő, az abban nyilvánosságra került dokumentumokból idézte fel, hogy Tóniról, Barbaráról és Ádámról van szó – Rogán Antal felségét Barbarának, kabinetfőnökét Ádámnak hívják. Jámbor András arra volt kíváncsi, hogy milyen a kapcsolat közte és Schadl György között. Rogán Antal erre leszögezte: az említett urat nem ismeri, nem ismerte és a jövőben sem fogja.

A jobbikos Lukács László György felvetette, hogy a lex MOK mintájára a vállalkozások Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában (MKIK) való kötelező tagságát is megszüntethetnék, mivel véleménye szerint Parragh László, a szervezet elnöke és az MKIK sem képviseli a vállalkozók érdekeit. A miniszterelnök válaszában rámutatott, hogy a kormánynak nem áll módjában a kamara működésébe beleszólni. – A kormány partnerként kezeli a kamarákat – mutatott rá, majd említést tett a Magyar Orvosi Kamaráról (MOK) is. Mint fogalmazott, csak azért szüntették meg az orvosok kötelező kamarai tagságát, mert MOK visszaélt hatalmával.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt a magyarországi ivóvízhálózat rossz állapotával kapcsolatban kérdezett, utalt a kormányinfóra, ahol Gulyás Gergely kancelláriaminiszter részéről elhangzott, hogy elmaradtak a karbantartások, az ivóvíz negyede elfolyik. – Ráér-e 2026-ig várni a karbantartása? – tette fel kérdést, utalva a kormány terveire. Megjegyezve továbbá, hogy a költségvetésben összesen 3 milliárd forint szerepel víziközmű-karbantartásra. Orbán Viktor válaszul kifejtette, az a céljuk, hogy egységes vízdíj legyen mindenhol az országban. – Ennek a rendszernek a bevezetésén dolgozunk – fogalmazott. A közmű állapotával kapcsolatban elismerte, hogy fejlesztések maradtak el, erre igyekeznek forrásokat fordítani, de a pénz jelenleg csak toldozgatásra elegendő. Az ellenzéki politikus itt sérelmezte, hogy egy-egy akkumulátor-gyár vízhálózatának infrastruktúrát 30 milliárd forinttal „támogatják” az adófizetők, a kormányfő szerint ugyanakkor a felújításhoz szükséges pénzre van szükség, azt pedig a gyárak termelik meg.